Zastava Bosne i Hercegovine

EPS ZAKLJUČIO PRVI UGOVOR SA KOMERCIJALNIM KUPCEM-PROIZVOĐAČEM STRUJE


"Elektroprivreda Srbije" zaključila je prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem (kompanijom "Gruner Serbian") što je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora.

EPS je saopštio da je 30. marta sa kompanijom Gruner Serbian iz Vlasotinca zaključio ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom za period od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2023. godine.

"Gruner Serbian" izgradio je solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kW, navodi se u saopštenju EPS-a.

Kompanija "Gruner Serbian" je osnovana 2007. godine i njena delatnost je "proizvodnja opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom". Firma je u 2020. godini ostvarila poslovni prihod od 1,9 milijardi dinara.

Firma iz Vlasotinca je u vlasništvu nemačke kompanije "GRUNER AKTIENGESELLSCHAFT".

Potpuno snabdevanje je prodaja električne energije kod koje količina električne energije za obračunski period nije utvrđena ugovorom o snabdevanju, već krajnji kupac ima pravo da odredi količinu, na osnovu ostvarene potrošnje na mestu primopredaje.

Priključenjem te solarne elektrane kupac-proizvođač koristiće proizvedenu električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a višak električne energije isporučiće u elektroenergetski sistem.

Na taj način, značajno će biti umanjeni računi za preuzetu električnu energiju koju je "Gruner Serbian" kupovao na otvorenom tržištu.

EPS je potpisao i ugovore sa domaćinstvima, koja su podnela zahteve za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem i o njima odmah obavestio operatora distributivnog sistema (Elektrodistribucija Srbije), navodi se u saopštenju.

Sledeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sistem, koji je u obavezi da uradi operator distributivnog sistema, i to u roku od pet dana od zaključenja ugovora.

Nakon priključenja, u narednih pet dana, operator distributivnog sistema upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca-proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

EPS je na svojoj internet stranici postavio uputstvo "Kako postati kupac-proizvođač?".

Sa domaćinstvima se zaključuje ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem, a sa firmama ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

Suštinska razlika između neto merenja i neto obračuna je da kod neto obračuna cena preuzete električne energije ne mora biti ista kao cena po kojoj se isporučuje električna energija u elektroenergetski sistem.

Pre podnošenja zahteva za zaključenje ugovora neophodno je da kupac izgradi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije i čija instalisana snaga nije veća od odobrene snage priključka objekta kupca.

Neto merenje je način obračuna neto električne energije, pri kome se viškom isporučene električne energije, u toku jednog meseca, umanjuje količina neto električne energije u toku narednog obračunskog perioda,

Neto obračun je način obračuna neto električne energije, pri kome se vrednost viška predate električne energije, u toku jednog meseca obračunava i naplaćuje na osnovu ugovora između kupca - proizvođača i snabdevača.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 01.04.2022.