ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Ugostitelji traže smanjenje PDV-a na pripremanje i usluživanje hrane i pića na 10 odsto
Na nedavno održanom kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta Unija poslodavaca Srbije (UPS) ponovila je svoj predlog da je neophodno smanjiti PDV na pripremanje i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima i hotelima sa 20 na 10 odsto.
Unija poslodavaca zalaže se za smanjenje PDV-a u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva jer je on najviše pogođen pandemijskom krizom i smanjenje poreza predstavljalo bi jasnu i direktnu pomoć ovom delom privrede. Samu inicijativu upućivali su Ministarstvu finansija više puta, godinama unazad, objašnjava predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić.
Praksa iz Evrope pokazuje da je tokom krize veliki broj zemalja reagovao upravo poreskim olakšicama za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, a takvo iskustvo vidljivo je na primer u Belgiji, Austriji, Norveškoj, Češkoj, Kipru, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.
“U većini zemalja Evropske unije PDV se plaća deset odsto. Ako razvijene zemlje, koje imaju primat u turizmu i ugostiteljstvu, imaju toliko manji PDV smatramo da bi u ovakvoj ekonomskoj krizi to znatno poboljšalo stanje u ugostiteljstvu. Smanjili bi se na neki način troškovi poslovanja, a takođe bi se omogućile i manje cene za same korisnike, odnosno građane”, navodi Rodić.
Prema njegovim rečima, iako je radna grupa sastavila predlog za smanjenje PDV-a na hranu, zakon nije izglasan jer bi to, kako im je rečeno, uticalo na smanjenje priliva u budžetu.
“S obzirom na to da su ugostiteljstvo i turizam na spisku najugroženijih privrednih grana, smatramo da bi to bila jedna od značajnijih mera brige vlade za naš sektor. Ne vidimo ništa što je trenutno neophodnije od toga sada jer određeni privredni subjekti i dalje loše posluju, a na taj način bi mogli da se spasu i da ne zatvaraju svoje firme. Zbog toga je pravo vreme da se to uradi”, dodaje on.
I u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija potvrđeno je da su prethodnih godina u više navrata prosleđivali Ministarstvu finansija inicijative ugostiteljske privrede da se stopa PDV-a na pružanje usluge ishrane i pića umanji sa dosadašnjih 20 na 10 odsto, odnosno da se, u tom smislu, izmene odredbe članova 23. i. 25. Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn., 108/2016, 7/2017 - usklađeni din. izn., 113/2017, 13/2018 - usklađeni din. izn., 30/2018, 4/2019 - usklađeni din. izn., 72/2019, 8/2020 - usklađeni din. izn. i 153/2020).
“Zbog činjenice da je vlada u tehničkom mandatu, u narednom periodu, do konstituisanja nove vlade, ne može se očekivati pokretanje inicijativa za izmene zakona, jer saglasno odredbama člana 17. stav 1. Zakonu o Vladi ("Sl. glasnik RS", br. 55/2005, 71/2005 - ispr., 101/2007, 65/2008, 16/2011, 68/2012 - odluka US, 72/2012, 7/2014 - odluka US, 44/2014 i 30/2018 - dr. zakon) ista ne može da predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte, već može da vrši samo tekuće poslove”, navode u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić objašnjava da je pomoć države ovom sektoru u poslednjih godinu dana minimalna, skoro i da ne postoji, a osim lošeg poslovanja poslodavci u ugostiteljstvu konstantno se suočavaju sa masovnim odlaskom radnika.
“Zbog smanjenja obima posla imamo veliki odliv radne snage i prekvalifikacije u druge grane. Država bi trebalo da reaguje jer smo mi nemoćni da to sami učinimo. Radne snage u ugostiteljstvu nema dovoljno poslednjih deset godina i to postaje ozbiljan problem svake sezone, a tokom pandemije to je još veći problem, tako da smo mi praktično na izdisaju kada je reč o radnoj snazi”, kaže Rodić i dodaje da plate zbog takvih poremećaja moraju da rastu minimalno između 20 i 50 odsto.
Na pitanje kako se kreću zarade konobara, pomoćnog osoblja i kuvara u Srbiji, on objašnjava da sve zavisi od samog objekta, da li je u pitanju restoran ili hotel, ali i da nije tajna da mnogi poslodavci isplaćuju deo zarade “na ruke” zbog velikih dažbina.
“Plate konobara i pomoćnog osoblja u kuhinji kreću se između 40.000 i 50.000 dinara neto. Što se tiče kuvara, u zavisnosti od ugostiteljskog objekta, one idu od 60.000-70.000 dinara pa do 1.000 evra. Nije retkost da neko iz ličnih sredstava, zbog visokih poreza i doprinosa, određena sredstva isplaćuje ‘na ruke’. Mi već 20 godina vodimo bitku da se to dovede na razuman nivo, kako bi se smanjilo sivo tržište, a same isplate uvele u legalne tokove. Ljudi se dovijaju na različite načine i mi možemo da stavljamo naočare u boji, ali slika je crno-bela i vrlo jasna”, zaključuje predsednik sektora ugostiteljstva Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić.
Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.
Naslov: Redakcija