Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Od maja 2022. godine ustanove kulture u obavezi da uz kartu izdaju i fiskalni račun


Do isteka roka privrednicima da pređu na novi sistem E-fiskalizacije ostalo je još manje od dva meseca, a od ove obaveze nisu izuzete ni ustanove kulture.

Naime, u proširenom obuhvatu fiskalizacije, od maja će pozorišta, muzeji i sve ustanove kulture biti u obavezi da izdaju fiskalne račune.

“Prepoznajemo značaj fiskalizacije i u nju smo krenuli na vreme nismo čekali april”, rekao je direktor pozorišta “Duško Radović” Aleksandar Nikolić.

Pored procesa fiskalizacije podržava se i proces bezgotovinskog plaćanja u jednom uređaju što nije bilo moguće u starom modelu, rekla je Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

Na godinu dana besplatno, platni terminal sa fiskalnim uređajem i uslugama, ponudila je Banka Poštanska štedionica.

“Imamo 208 verovali ili ne, što softverskih što hardverskih rešenja upravo za ovaj novi sistem fiskalizacije, dakle, može da se bira. Isplatili smo sve subvencije koje su tražili i nema razloga da ovaj sistem ne sprovedemo do kraja i kako treba”, kaže Siniša Mali, ministar finansija.

Subvencije je dobilo 125.000 privrednika, obavezu da pređu na elektronsku fiskalizaciju imaju svi koji posluju sa fizičkim licima.

Od 130.000 privrednika koji su u obavezi da pređu na novi sistem E- fiskalizacije do sada je to učinilo – njih oko 10.000, te bi ovaj proces trebalo ubrzati.

Izvor: Vebsajt Biznis, 05.03.2022.
Naslov: Redakcija