Zastava Bosne i Hercegovine

69. SEDNICA HS KOMITETA


U periodu od 4. do 25. marta 2022. godine se održava 68. sednica HS komiteta Svetske carinske organizacije (SCO).

Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19 i ova sednica se održava u mešanom formatu: jedan deo online - video zasedanje pomoću KUDO aplikacije, a drugi deo zasnovan na dokumentima (dokumentarna faza) na CLICK! platformi, sličan onom korišćenom za 66., 67. i 68. sednicu sednica HS komiteta.

Ovo zasedanje je od značaja jer raspravlja veliki broj tačaka u vezi sa svrstavanjem određene robe, koje su pomerene ili nisu završene na prethodnim sednicama – 16 proizvoda, kao i neka nova pitanja u vezi sa svrstavanjem – 12 proizvoda.

Posebna pažnja će biti posvećena ponovnom razmatranju odluka sa 68. sednice HS komiteta na koje su neke članice stavile prigovor. Ima ih deset i odnose se na: radio frekventnu opremu (generator i mrežni uređaj), elektronski kontroler brzine, sušenu ribu naknadno tretiranu vodom, vstu čaja vozilo z akomercijalne svrhe, uređaj/sat za trčanje sa monitorom za praćenje rada srca, dodatke ishrani, rezač/sekač, balance blok i uređaj za spremanje kafe.

Sednici je u periodu od 28. febrruara do 3. marta 2022. godine prethodila Radna grupa (Harmonized System Committee Presessional Working Party) za pripremu teksta odluka sa 68. sednice HS komiteta za objavljivanje u Zborniku/Zbirci odluka SCO (Compendium), koje su podjednako važne za rad carinskih administracija i poslovne zajednice.

Zvanični tekst svih odluka donetih na 68. sednici HS komiteta objavljen je na sajtu SCO u decembru 2021. godine, a iste još uvek nisu objavljene u “Službenom glasniku RS”.

Takođe, zbog formata u kojem se odvija 68. sednica HS komiteta, konačna verzija izveštaja sa finalnim tekstom svih usvojenih dokumenata biće objavljena na sajtu SCO u aprilu 2022. godine.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Nadica Pantović, 08.03.2022.