Zastava Bosne i Hercegovine

PETINU UKUPNOG BROJA KRIVIČNIH SANKCIJA ČINE ALTERNATIVNE SANKCIJE


Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da se sistem vanzavodskih sankcija godinama unazad unapređuje i da one u ovom trenutku čine 20 posto od ukupnog broja izvršenja krivičnih sankcija koje sprovodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

“U proteklih nekoliko godina, postignut je ogroman napredak u tehničkom segmentu, organizacionoj strukturi i administrativnim kapacitetima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je nadležna za sprovođenje ove vrste sankcija”, istakla je ona, istovremeno dodajući da se u kontinuitetu ojačavaju kadrovski kapaciteti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Popović je, na završnoj konferenciji projekta “Alternativne krivične sankcije u sudskoj praksi”, navela da je tokom ovog projekta izrađen Priručnik za primenu alternativnih sankcija za nosioce pravosudnih funkcija. Ona je podsetila da su tokom projekta organizovane obuke za sudije osnovnih sudova i tužioce i njihove zamenike sa teritorije sva četiri apelaciona suda (Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac), kao i za predstavnike ukupno 24 povereničke kancelarije u ovim gradovima.

“Zahvaljujući angažovanom učešću svih aktera koji su od samog početka prepoznali značaj alternativnih sankcija, postigli smo veliki napredak u ovoj oblasti, a projekti ove vrste su nam u tome najviše pomogli”, naglasila je ministarka pravde.

U tom smislu, naznačila je da se ovim vidom sankcija izbegavaju negativni efekti zatvaranja, poput stigmatizacije u društvu i lošeg uticaja drugih osuđenih lica, istovremeno ukazujući da se time smanjuje i broj osuđenih i pritvorenih lica u zatvorima, što za posledicu ima milionske uštede u budžetu Republike Srbije.

“Ono što je najvažnije je da lica osuđena na ovu vrstu sankcija imaju mogućnost da nastave svoje školovanje, ili svoj radni odnos, kao i da očuvaju porodične odnose, što je posebno važno kada su u pitanju maloletnici. Sasvim sam sigurna da će Republika Srbija nastaviti da jača sistem alternativnih sankcija u skladu najvišim, kako evropskim, tako i svetskim standardima”, rekla je ministarka pravde.

Projekat “Alternativne krivične sankcije u sudskoj praksi” je finansirala ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a realizovan je uz podršku Foruma sudija Srbije i Pravosudne akademije Republike Srbije.

Konferenciji su prisustvovali šef Kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 04.03.2022.
Naslov: Redakcija