Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Preduzimati hitne radnje u istragama slučajeva zlostavljanja


Potrebno je unaprediti način primene Metodologije za sprovođenje istraga u slučajevima zlostavljanja od strane policije, te uložiti dodatne radnje kako bi Sektor unutrašnje kontrole i nadležna javna tužilaštva ispunili svoju ulogu u borbi protiv nekažnjivosti za torturu i druge oblike zlostavljanja. Dodatne mere bi takođe doprinele tome da se za svaki pojedinačni slučaj zlostavljanja utvrdi individualna odgovornost u zakonom propisanom postupku, odgovorni službenici budu odgovarajuće sankcionisani i žrtve obeštećene, stoji u Mišljenju Zaštitnika građana koje je uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zaštitnik građana je u postupcima kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, pokrenutim povodom pritužbi na postupanje policijskih službenika prema građanima tokom javnih okupljanja u julu 2020. godine, uočio da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije odmah po saznanju za predmetne događaje preduzeo hitne mere i radnje u cilju obezbeđivanju dokaza i tragova dela.

Umesto toga, utvrdio je Zaštitnik građana, Sektor unutrašnje kontrole je preduzimao prve radnje po nalogu javnog tužioca i u slučajevima kad te radnje nisu trpele odlaganje, što je dovelo do toga da su se iste preduzimale sa znatnim zakašnjenjem u odnosu na momenat saznanja za događaj. Prikupljanje video zapisa sa eventualnim zabeleženim postupanjem policije prema učesnicima protesta vršeno je u najvećem broju slučajeva nakon 30 i više dana od događaja.

Zaštitnik građana smatra da bi unapređeni način primene Metodologije za sprovođenje istraga u slučajevima zlostavljanja od strane policije otklonio uočene nedostatke u radu, te doprineo efikasnosti na utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju policijskih službenika u slučaju zlostavljanja građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 01.03.2022.
Naslov: Redakcija