USLOVI ZA RAD UGOSTITELJSKIH OBJEKATA OD 7.5.2021. GODINE: Objavljena Naredba o izmeni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 - "Sl. glasnik RS", br. 45/2021
Na osnovu člana 14. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 151/2020, 152/2020, 153/2020, 156/2020, 158/2020, 1/2021, 17/2021, 19/2021, 22/2021, 29/2021 i 34/2021), na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u skladu sa epidemiološkom situacijom, doneta je Naredba o izmeni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 45/2021).
Naredba je stupila na snagu 6.5.2021. godine.
Počev od 7.5.2021. godine u radnom vremenu svakog dana od 06.00 do 22.00 časa mogu raditi ugostiteljski objekti.
U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da:
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova,
- ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50% maksimalne popunjenosti, i
- na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnom površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.
U otvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da:
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,
- za stolom ne može sedeti više od pet osoba,
- ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,
- otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.
Originalni tekst Naredbe o izmeni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 45/2021) možete pročitati u nastavku:
Na osnovu člana 14. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", br. 151/20, 152/20, 153/20, 156/20, 158/20, 1/21, 17/21, 19/21, 22/21 i 29/21), na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19,
Ministar zdravlja donosi
NAREDBU
o izmeni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19
1. U Naredbi o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ("Službeni glasnik RS", br. 33/21, 36/21 i 38/21) tačka 2. menja se i glasi:
"2. Počev od 7. maja 2021. godine godine u radnom vremenu svakog dana od 06.00 do 22.00 časa mogu raditi ugostiteljski objekti.
U zatvorenom delu ugostiteljskog obekta mora se obezbediti da:
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova,
- ukupna popunjenost objekta ne može viti veća od 50% maksimalne popunjenosti, i
- na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.
U otvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da:
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,
- za stolom ne može sedeti više od pet osoba,
- ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,
- otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova."
2. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 500-01-00130/1/2021-26
U Beogradu, 6. maja 2021. godine
Ministar,
dr Zlatibor Lončar, s.r.
Naslov: Redakcija