Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA INSPEKCIJSKOG NADZORA: Izrađena analiza potreba za uvođenjem novog službeničkog zvanja inspektor


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović prisustvovala je predstavljanju “Uporedno pravne analize pravnog položaja inspektora sa preporukama za unapređenje položaja i rada“ i tom prilikom poručila da je neophodno sasvim drugačije shvatanje inspektorskog rada.

Obradović je nakon prezentacije istakla da je reforma inspekcija kompleksna tema, koja ne može biti rešena jednom uredbom ili izmenom nekog zakona, naglasivši da je važno da se javnost upozna sa time da inspektori nisu neko ko samo kažnjava, već oni koji treba preventivno da deluju.

Da bismo to postigli, moramo više uvažiti inspektore i njihov rad nego što je to bio slučaj do sada, ocenila je ona i navela da je, na osnovu smernica koje je Ministarstvo dogovorilo sa NALED-om, izrađena analiza potreba za uvođenjem novog službeničkog zvanja inspektor.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo time što su na skupu svi zajedno – predstavnici Ministarstva, NALED-a, Mreže inspektora Srbije, ali i inspektori iz različitih ministarstava, razmotrili prave potrebe za daljom reformom inspekcija u Srbiji.

Reforma inspekcija jedan je od prioriteta u radu resornog ministarstva poručila je ona.

Obradović je, govoreći o analitičkim podacima koji su predstavljeni, rekla da su oni, pored toga što su detaljno prikazali aktuelno stanje i uvažili iskustvo zemalja u okruženju, omogućili i da se sagledaju mogućnosti u okviru našeg sistema za dalju reformu inspekcija.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta je svakako unapređenje položaja inspektora, ali i povećanje njihovog broja, što je bilo predviđeno i Akcionim planom do 2021. godine, ali koji zbog čitave situacije sa pandemijom nije mogao u potpunosti da se realizuje, tako da je od nedostajućih 1.000 inspektora, pokrenut postupak zapošljavanja za njih 150.

Na ovome ćemo nastaviti da radimo, kao i na predloženim mogućnostima kako treba i na koji način uvesti novo službeničko zvanje inspektor, ali i na tome kako urediti njihove zarade, a posebno kako ih pravno zaštititi po ugledu na posebnu zaštitu koju imaju novinari i advokati, precizirala je ministarka.

Obradović je ponovila da će svi partneri uključeni u proces reforme inspekcija u Srbiji, na osnovu zajedničkih zaključaka, nastaviti saradnju.

Ministarstvo je poslednjom izmenom svoje sistematizacije značajno unapredilo sektor koji se bavi inspekcijskim nadzorom i koordinacijom svih inspekcija, uz napomenu da su za poslednjih godinu dana vrata Ministarstva više otvorena za saradnju sa inspektorima, čije jačanje treba nastaviti, zaključila je ona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.02.2022.
Naslov: Redakcija