Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Pravo na život je neprikosnoveno


Na Svetski i evropski dan borbe protiv smrtne kazne, Zaštitnik građana podseća da Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) ljudski život proglašava neprikosnovenim, da u Republici Srbiji nema smrtne kazne i da je zabranjeno kloniranje ljudskih bića. Smrtna kazna ukinuta je u našoj zemlji pre dve decenije, a poslednji put izvršena pre tri decenije.

Zaštitnik građana izražava uverenje da smrtna kazna u Srbiji nikada neće biti ponovo uvedena. Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog ljudskog prava na život. On je takođe utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i počinioce najsvirepijih zločina. Dužnost je države da štiti i poštuje urođeno pravo, univerzalno i osnovno, kakvo je pravo na život, a što je uslov i za zaštitu ljudskog dostojanstva.

Obeležavanjem 10. oktobra države, organizacije i ljudi širom sveta potvrđuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvođenje u zemljama koje su je već ukinule.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 10.10.2022.
Naslov: Redakcija