Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA, USLOVIMA I NAČINU OBRAČUNA POTRAŽIVANJA I OBAVEZA IZMEĐU KUPACA – PROIZVOĐAČA I SNABDEVAČA: Svi moraju da plaćaju naknadu za pristup sistemu, pa i prozjumeri


Naknadu za pristup distributivnom sistemu plaćaju svi krajnji kupci, tako da od nje nisu izuzeti ni kupci-proizvođači (prozjumeri), kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Visina ove naknade menja se svakog meseca, a njome se definišu troškovi koji nastaju u procesu prenosa aktivne energije do krajnjih kupaca (fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik koje kupuje električnu energiju za svoje potrebe).

“Ako ste priključeni na distributivnu mrežu () ova stavka se zove troškovi pristupa sistemu za distribuciju električne energije, ukoliko ste priključeni na prenosni sistem () ova stavka nosi naziv troškovi pristupa prenosnom sistemu”, piše u odgovoru Ministarstva energetike.

Kako se dodaje, taj deo računa Elektroprivreda Srbije (EPS) zadržava za potrebe pokrivanja troškova poslovanja i razvoja elektrodistributivne mreže i naplaćuje se od svih krajnjih kupaca.

Kako se objašnjava, tom odlukom se utvrđuje cena pristupa sistemu za distribuciju električne energije za korisnike distributivnog sistema električne energije.

Prema objašnjenju ministarstva, kupac-proizvođač plaća i troškove pristupa distributivnom sistemu za ukupno preuzetu električnu energiju od snabdevača u datom obračunskom periodu.

Ovi troškovi, kako dodaju u Ministarstvu energetike, iskazuju se u dva dela:

  • kroz cenu utrošene električne energije (na nivou cena za garantovano snabdevanje, koje u skladu sa Metodologijom za određivanje cene u sebi sadrže i troškove korišćenja distributivnog sistema električne energije za kupce koji koriste pravo na javno snabdevanje);
  • za naknadu za obračun pristupa distributivnom sistemu za razliku ukupno preuzete i utrošene energije, što se prikazuje kao zasebna stavka na računu.

Cena za pristup sistemu za distribuciju električne energije iskazana je po tarifama, koje su utvrđene Metodologijom za određivanje cene pristupa sistemu za distribuciju električne energije.

Napominje se da su kupci-proizvođači u obavezi da izmire sve stavke na računu, ali će im određene stavke zbog sopstvene proizvodnje i načina obračuna (neto-merenje ili neto-obračun) biti manje.

Na garantovanom snabdevanju, kako se naglašava, kupac je u obavezi da izmiri stavke obračunska snaga, električna energija, naknada za pristup sistemu, koja se obračunava na celokupnu energiju koju kupac-proizvođač preuzme iz sistema, naknada za obnovljive izvore, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV i taksa za Javni medijski servis.

Sa druge strane, na komercijalnom snabdevanju kupac je u obavezi da izmiri stavke električna energija, obračun usluge pristupa sistemu, naknada za obnovljive izvore, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV i taksa za Javni medijski servis.

“Stavke će u zavisnosti proizvedene električne energije, usklađenosti proizvodnje i potrošnje, i predate električne energije u mrežu biti za toliko manje”, dodaje se u odgovoru ministarstva.

Podseća se da je naknada primenjena nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za energetiku Republike Srbije.

Za tu naknadu čiji se iznos menja svakog meseca i koja zavisi od toga koliko je struje potrošeno u kući, prozjumeri nisu bili prethodno obavešteni, objasnio nam je Nenad Maričić iz Rume čije domaćinstvo je steklo status prozjumerskog, ugradivši solarnu mini-elektranu u svom domaćinstvu.

Na računu za jul 2022. godine koji je stigao njegovom domaćinstvu, ta naknada iznosi 617 dinara.

Maričić je objasnio da se iznos te naknade određuje na osnovu ukupno preuzetih kilovata od EPS-a.

Problemi prozjumera u vezi sa raznim troškovima na računima za struju, aktuelni su poslednjih nekoliko meseci, od kada im je takav status postao aktivan, odnosno od kada dobijaju nove račune za taj energent.

Maričić nam je nedavno rekao kako prozjumeri na računu za struju plaćaju PDV na ukupno isporučenu energiju i da država ne poštuje ono što je sama propisala posebnom uredbom.

Ministarstvo energetike odgovorilo je da je njihovo mišljenje da prozjumeri treba da plaćaju PDV na razliku između utrošene i proizvedene struje, ali da se sa tim na kraju nije složilo Ministarstvo finansija.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Čedomir Savković, 08.09.2022.
Naslov: Redakcija