Zastava Bosne i Hercegovine

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OKOSNICA PRIVREDE


Ministarka privrede Anđelka Atanasković poručila je da su mala i srednja preduzeća, posebno domaće i porodične firme, pokretačka snaga razvoja celokupne srpske privrede, ukazavši istovremeno na njihov značaj za nezavisnost od bilo koga iz inostranstva.

Atanasković je, na prezentaciji šestog izdanja “Indeksa politike MSP: Zapadni Balkan i Turska 2022” Regionalnog programa OECD za Jugoistočnu Evropu, ocenila da je snažna i stabilna privreda generator napretka celokupnog društva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede je institucionalno jedna od karika na tom putu, a suštinski servis svih privrednih subjekata širom Srbije.

Ona je naglasila da je implementacija Strategije za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti od 2015. do 2020. godine ostvarila glavne pokazatelje uspešnosti, a tri glavna indikatora su značajno premašila ciljane vrednosti.

Ukupan broj MSPP je porastao za više od 78.000, broj zaposlenih uvećan je za 163.742, a ukupan rast bruto dodate vrednosti je veći za 46,4 odsto, dodala je ministarka.

Atanasković je objasnila da je realizovano 86,2 odsto aktivnosti predviđenih prethodnom strategijom i ostvareni su značajni rezultati uprkos izazovima pandemije COVID-19.

Indeks politike pomaže da objektivno sagledamo napredak u prethodnom periodu i uporedimo se sa ekonomijama u okruženju, a što je najvažnije donosi korisne preporuke u skladu sa najboljom evropskom praksom kako bismo unapredili stanje i poslovnu klimu za MSPP koja učestvuju sa 99,9 odsto u ukupnom nefinansijskom sektoru srpske privrede, zaključila je ona.

Ministarka je poručila da će ključne preporuke Indeksa politike biti izuzetno važne Ministarstvu u aktuelnom procesu izrade Strategije MSPP od 2023. do 2027. godine kako bi se u ovaj dokument implementirale aktivnosti važne za proces evropskih integracija.

Nakon uvodnog dela i predstavljanja ključnih rezultata analize, održana je panel-diskusija na temu kriznog menadžmenta u MSPP na kojoj je učestvovala pomoćnica ministarke privrede (Sektor za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo) i koordinatorka Vlade Srbije za pripremu izveštaja Katarina Obradović Jovanović.

Cilj procene reforme politike MSP na Zapadnom Balkanu i Turskoj kroz 12 dimenzija je pomoć razvoju i sprovođenje politike podrške ovom sektoru u oporavku od pandemije i podsticaj njihove konkurentnosti na osnovu dobrih praksi u zemljama članicama OECD i EU.

Prema OECD izveštaju, Srbija je od 2019. godine poboljšala učinak u sedam oblasti, što odražava značaj MSP u agendi politike Vlade Republike Srbije.

Kao glavna postignuća ističu se:

  • Pokretanje portala eUprava - napredak u digitalnim uslugama, dostupnijem i transparentnijem pokretanju biznisa;
  • Napori Vlade usmereni na odgovor izazovima u pristupu uslugama poslovne podrške kroz međunarodnu saradnju da bi povećao obim i opseg usluga poslovne podrške uključujući i pomoć u pridržavanju EU standarda, ozelenjavanju i širenju poslovanja;
  • Olakšan pristup finansijama za MSP zahvaljujući uticajnim regulatornim merama za rešavanje nasleđenih prepreka u finansijskoj industriji;
  • Dodatno ojačani okviri politike inovacija i dostupnost finansijske podrške;
  • Značajan napredak u smanjenju trgovinskih barijera i usklađivanje sa standardima EU.
Izvor: Vebsajt Vlade, 08.09.2022.
Naslov: Redakcija