Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNI ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA: Ukinuta neograničena provizija na prodajni kurs evra


Narodna banka Srbije (NBS) ukinula je menjačima neograničenu proviziju na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca.

Prema Odluci o izmenama i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 32/2022 – dalje: Odluka), koja je na snazi od 11. marta, menjačnice će na prodajni kurs evra moći da zaračunavaju najviše jedan odsto provizije, što znači da evro u petak ni u jednoj menjačnici u Srbiji ne sme da bude skuplji od 120,31 dinar.

“Za obavljanje menjačkih poslova menjač može naplatiti proviziju. Pri otkupu, odnosno prodaji efektive javni poštanski operator i ovlašćeni menjač mogu od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše jedan odsto”, navedeno je Odluci.

Do sada su menjačnice mogle da zaračunavaju proviziju od jedan odsto pri otkupu deviza od građana, dok provizija pri prodaji evra i drugog stranog novca nije bila ograničena.

Računica sada izgleda ovako: u menjačnicama se devizni kurs evra formira tako što su dozvoljena odstupanja od srednjeg kursa najviše 1,25 odsto naviše i naniže, i na to može da se, i kod prodajnog i kod otkupnog kursa, doda provizija od jedan odsto.

Zvaničan srednji kurs NBS za petak, 11. mart, iznosi 117,6470 dinara, a kada se na to doda 1,25 odsto, koliko može da iznosi maksimalni prodajni kurs, pa na zbir još jedan odsto provizije, građane u menjačnicama evro može da košta maksimalno 120,31 dinar.

U suprotnom smeru – kada se od srednjeg kursa oduzme 1,25 odsto, koliko može da iznosi minimalni otkupni kurs u menjačnicama, pa se dobijeni rezultat umanji za još jedan odsto provizije, dobije se minimalnih 115,01 dinar za koliko građani mogu da prodaju evro u menjačnicama.

Iznos provizije u menjačnicama mora da bude posebno istaknut, odvojeno od prodajnog i otkupnog deviznog kursa.

“Menjač je dužan da na početku radnog vremena istakne obaveštenje o visini najvećeg procenta provizije – koji ne može biti veći od jedan odsto – tako da ono bude vidljivo za stranke, i to na istom mestu i na isti način kao što je istaknuta kursna lista, kao i da proviziju naplaćuje do visine procenta naznačenog u tom obaveštenju, s tim da ovo obaveštenje ne može menjati u toku radnog vremena”, piše u Odluci NBS.

Novom Odlukom NBS predviđeno je i da za obavljanje menjačkih poslova ovlašćeni menjač može da koristi njen ili softver jedne od banaka sa kojima ima zaključen ugovor, a javni poštanski operator – sopstveni softver.

“Softveri treba da sadrže tehnološko-aplikativna rešenja koja omogućavaju obavljanje menjačkih poslova na propisan način, uključujući i utvrđivanje i primenu kurseva i provizija ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora koji se utvrđuju na način propisan ovom odlukom”, navodi se u propisu.

Softver, takođe, kako se dodaje, treba da obezbedi i beleženje, čuvanje i dostavljanje NBS svih podataka na nivou pojedinačne transakcije o obavljenim menjačkim poslovima.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 11.03.2022.
Naslov: Redakcija