Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Poslodavci i zaposleni da primenjuju sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017 - dr. zakon) i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu.

Poslodavci su dužni da sa radno angažovanim licima zaključe ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), kao i da vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad radno angažovanih lica.

Takođe, u obavezi su i da prilikom organizovanja rada i radnog procesa obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih, kao i da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Zaposleni treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice.

Zaposleni svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu (https://www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/ostalo/kancelarije-inspekcije-rada).

Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno 24 časa.

Inspekcija rada nastaviće da svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

U prva tri meseca 2021. godine izvršila je ukupno oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.04.2021.
Naslov: Redakcija