Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA IMA ODLIČNE PRAVNE MEHANIZME ZA ZAŠTITU ZAPOSLENIH OD ZLOSTAVLJANJA NA RADU


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević ukazala je danas na to da naša zemlja ima odlične pravne mehanizme za zaštitu zaposlenih od zlostavljanja na radu.

Kisić Tepavčević je, na predstavljanju rezultata petogodišnjeg projekta SOS mobing telefonske linije, istakla da niko ne treba i ne sme da trpi bilo kakav oblik zlostavljanja, uključujući i zlostavljanje u radnoj sredini.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je tu da pomogne svima da se reše problemi u vezi sa bilo kojim oblikom zlostavljanja, naglasila je ona i ukazala na to da postoje dva ključna propisa za zaštitu od zlostavljanja na radu.

Reč je, kako je objasnila, o Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2010), prema kome svi koji misle da su zlostavljani mogu da pokrenu postupak pred poslodavcem, bez posredovanja trećeg lica, a ako to ne urodi plodom, onda mogu da potraže sudsku zaštitu.

Drugi dokument je Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004, 104/2009 i 50/2018), koji omogućava posredovanje treće strane – Agencije, navela je ministarka i dodala da je postupak pred Agencijom besplatan, a cilj tog procesa jeste da se na miran i sporazuman način dođe do rešenja.

Apelujemo na sve građane da, ako smatraju da su izloženi određenoj vrsti zlostavljanja u radnoj sredini, preko institucionalnog mehanizma za koji se pokazalo da je najefikasniji i najbolji, potraže pravnu pomoć, podvukla je Kisić Tepavčević.

Ona je podsetila na to da je u saradnji resornog ministarstva i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova pre pet godina pokrenut projekat SOS mobing telefonska linija, putem koje svi građani mogu da dobiju adekvatan pravni savet i usmerenje kako da pokušaju da mirnim putem dođu do odgovarajućeg rešenja.

Prema njenim rečima, za pet godina postojanja telefonske linije 080-300-601 ostvareno je 5.077 poziva.

Zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović ocenio je da je relativno veliki broj građana kojima je pružena pravna pomoć, navodeći da je od ukupnog broja poziva u 643 slučaja zatražena pravna pomoć, od kojih je Agencija postupala u približno 550 postupaka.

Od 550 postupaka, u više od polovine je utvrđeno da se nije radilo o zlostavljanju, već o nekoj drugoj povredi prava iz radnog odnosa, u 13 odsto slučajeva se okončao postupak sporazumno, bez utvrđivanja odgovornosti, a u 30 odsto slučajeva utvrđeno je postojanje zlostavljanja, precizirao je Lazović.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 15.03.2021.
Naslov: Redakcija