Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA ŠESTA KONFERENCIJA „INTELEKTUALNA SVOJINA I INTERNET“: Održana izlaganja o, između ostalog, autorskom pravu na internetu u EU, ograničenjima autorskog prava na GIF format i odgovornosti internet posrednika


Šesta konferencija Intelektualna svojina i internet, koju organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, održana je 14. juna. Publika je konferenciju pratila u Konferencijskoj sali Pravnog fakulteta ali i onlajn, na Jutjub kanalu RNIDS-a.

Konferenciju je otvorio prof. dr Dušan Popović, predsednik Organizacionog odbora i redovni profesor Pravnog fakulteta UB, koji je i predstavio zbornik „Intelektualna svojina i internet VI“, čiji su autori i autorke potom govorili o istraživanjima i radovima objavljenim u publikaciji i zahvalio je RNIDS-u na dugogodišnjoj saradnji i podršci pri realizaciji ne samo događaja, već i izdavačkih poduhvata.

Dekan Pravnog fakulteta UB, prof. dr Zoran Mirković, istakao je tradiciju lepe saradnje sa RNIDS-om kako na polju zajedničkih edukativnih aktivnosti tako na polju angažovanja profesora Pravnog fakulteta UB u radu Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva nacionalnih internet domena.

U pozdravnom izlaganju, direktor Fondacije RNIDS Dejan Đukić poželeo je dobrodošlicu okupljenima i podsetio da konferencija godinama otvara izuzetno aktuelne teme, te da intelektualna svojina u kontekstu interneta postaje sve značajnija.

Uvodno izlaganje dala je Eleonora Rozati (Eleonora Rosati), profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Stokholmu i direktorka Instituta za pravo intelektualne svojine i tržišta, koja je govorila na temu „Ograničenja autorskog prava na internetu iz ugla EU“. Profesorka Rozati je najpre pojasnila mehanizam ograničenja autorskog prava, propisan u okviru prava Evropske unije, da bi potom analizirala najnovije presude Suda pravde EU u kojima se, nasuprot ranijoj praksi, ograničenja autorskog prava karakterišu kao prava korisnika. Ovaj novi pogled na institut ograničenja autorskog prava vodi većoj fleksibilnosti i mogućem budućem ugledanju na režim ograničenja prava u autorskom pravu Sjedinjenih Američkih Država.

Tema izlaganja prof. dr Dušana Popovića bio je autorskopravni pogled na format GIF, koji poznajemo od 1987. godine, a koji predstavlja ništa drugo do delove tuđeg autorskog dela. Pravilo za kreiranje formata glasi – potrebna je saglasnost autora, međutim, zakonom su propisana ograničenja autorskog prava kojima se dopušta zakonito kreiranje i upotreba odlomaka tuđih autorskih dela. U svom izlaganju, prof. Popović je analizirao propisana ograničenja u kontekstu stvaranja i korišćenja gifova.

Prof. dr Sanja Savčić, vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, govorila je na temu odgovornosti internet posrednika prema Direktivi 2019/790 i objasnila da pitanje odgovornosti, iako predstavlja veliki deo Direktive, i dalje nailazi na neujednačena tumačenja. Rok za implementaciju Direktive istekao je u junu prošle godine, tako da se tek očekuje značajnija sudska praksa u državama članicama EU.

Novak Vujičić, doktorand i asistent Pravnog fakulteta UB, podstaknut pažnjom koju je javnost posvetila pitanju autorskog prava nakon što je film „Toma“ nelegalno postavljen na internetu, pratio je diskusije koje su usledile i koje su iznedrile dosta kontradiktornih mišljenja. Pomenuo je da autorsko pravo i njegova interakcija sa internetom i dalje imaju niz otvorenih pitanja, a jedno od takvih je autorskopravno određenje striminga, što je i bila tema njegovog izlaganja.

Tokom drugog dela konferencije, prof. dr Marko Jovanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta UB, govorio je o odnosu sudskog i vansudskog rešavanja sporova povodom naziva internet domena, razmatrajući elemente za izbor mehanizma za rešavanje sporova pred jednim ili drugim telom, sudom ili Komisijom. On je potom razmotrio i preplitanje nadležnosti dve instance.

Prof. dr Jelena Ćeranić Perišić, naučna savetnica Instituta za uporedno pravo, objasnila je da se uspostavljanje novog tržišta u virtuelnoj realnosti podrazumeva migraciju žigom zaštićenih oznaka iz fizičke u virtuelnu realnost. Napomenula da je pitanje složeno i tokom izlaganja razmatrala da li robe i usluge sa registrovanim žigom u fizičkom svetu mogu uživati zaštitu žigom i u virtuelnoj realnosti.

Dr Mina Jovanović, iz advokatske kancelarije ZM-P Živko Mijatović i partneri, govorila je o kompleksnom odnosu žiga i nezamenjivih tokena (NFT). Ona je objasnila da se u radu objavljenom u Zborniku bavi pojmom blokčejn tehnologije, pametnog ugovora, nezamenjivih tokena i pozabavila se sporovima iz uporedno-pravne prakse. Da li žig kao pravo (imovinsko) može da bude predmet tokenizacije jeste pitanje koje se takođe nametnulo tokom izlaganja.

Dr Maša Mišković, asistentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, analizirala je ugovor o kupoprodaji korišćenjem aukcijskih odn. posredničkih veb-sajtova i objašnjavala razliku ugovora u odnosu na vlasničke veb-sajtove, ali i brojne specifičnosti koje se javljaju u praksi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Registar nacionalnog internet domena Srbije, 14.06.2022.
Naslov: Redakcija