Zastava Bosne i Hercegovine

OBAVEZE USTANOVA OBRAZOVANJA I VASPITANJA POVODOM POČETKA ŠKOLSKE/RADNE 2022/2023. GODINE I AKTUELNOSTI U POSLOVANJU PREDŠKOLSKIH USTANOVA I OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA: Paragraf organizuje vebinar 22. septembra 2022. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 22. septembra 2022. godine, vebinar na temu “Obaveze ustanova obrazovanja i vaspitanja povodom početka školske/radne 2022/2023. godine i aktuelnosti u poslovanju predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola”.

Učesnici vebinara će imati priliku da se upoznaju sa postupkom redovnog inspekcijskog nadzora u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, važećim kontrolnim listama, načinom njihovog popunjavanja i osnovnim grupama pitanja u kontrolnoj listi, kao i sa postupkom samoprovere, samoprocene i procene rizika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Na vebinaru će biti predstavljene aktuelnosti u vezi sa zapošljavanjem, preuzimanjem zaposlenih i postupkom ostvarivanja prava iz radnog odnosa u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, kao i aktuelna sudska praksa koja se odnosi na sporove povodom regresa za godišnji odmor i dodatka za topli obrok.

Pored toga, na vebinaru će biti obrađena i pitanja u vezi sa sprovođenjem postupaka (javnih) nabavki usluga organizovanja nastave u prirodi i ekskurzija u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Vebinar je namenjen direktorima, sekretarima i ostalim zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama.

Prvi deo vebinara biće posvećen pripremi ustanova obrazovanja i vaspitanja za redovan inspekcijski nadzor u toku radne/školske 2022/22023. godine. Biće obrađene teme koje se odnose na postupak inspekcijskog nadzora, popunjavanje važećih kontrolnih listi, samoproveru, samoprocenu i procenu rizika, kao i na posebne grupe pitanja u okviru kontrolne liste.

U drugom delu vebinara biće predstavljene aktuelnosti vezane za zapošljavanje i primenu propisa o ograničenju zapošljavanja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, preuzimanje zaposlenih sa liste tehnoloških viškova sa posebnim osvrtom na stručno uputstvo o postupanju ustanova obrazovanja i vaspitanja prilikom angažovanja zaposlenih u školskoj 2022/2023. godini (čije donošenje se očekuje) kao i u vezi postupka za ostvarivanje prava zaposlenih (podnošenje zahteva, odlučivanje, dostavljanje). Biće prikazana i aktuelna sudska praksa Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa sudskim sporovima povodom isplate regresa za godišnji odmor i dodatka za topli obrok.

Treći deo vebinara biće posvećen aktuelnim pitanjima koja se odnose na regulativu, praksu i najčešće probleme sa kojima se susreću ustanove obrazovanja i vaspitanja prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki usluga organizovanja putovanja za decu i učenike - odmor i nastava u prirodi i ekskurzije.

Teme vebinara:

PRIPREMLJENOST PREDŠKOLSKE USTANOVE, OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE ZA REDOVAN INSPEKCIJSKI NADZOR U RADNOЈ/ ŠKOLSKOJ 2022/2023 GODINI

  • Postupak inspekcijskog nadzora
  • Kontrolne liste (vrste, samoprovera i samoprocena)
  • Popunjavanje kontrolne liste i procena rizika
  • Grupe pitanja u kontrolnoj listi (obavljanje delatnosti, opšta akta, organi ustanove, izveštaj o radu, planiranje i programiranje rada, upis dece/učenika, formiranje odelјenja/grupa, prava deteta/učenika, evidencija i javne isprave, izbor udžbenika, radni odnosi i radnopravni status zaposlenih)

AKTUELNOSTI U OBLASTI RADNIH ODNOSA

  • Zapošljavanje i primena propisa o ograničenju zapošljavanja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja
  • Preuzimanje zaposlenih
  • Postupak ostvarivanja prava iz radnog odnosa (odlučivanje, dokazivanje, dostavljanje)
  • Stručno uputstvo o postupanju ustanove obrazovanja i vaspitanja prilikom angažovanja zaposlenih u školskoj 2022/2023. godini
  • Aktuelna sudska praksa u vezi sa sudskim sporovima povodom isplate regresa za godišnji odmor i dodatka za topli obrok

JAVNE NABAVKE U USTANOVAMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA

  • Regulativa koja se odnosi na putovanja dece u učenika - važeći podzakonski akti
  • Specifičnosti (javnih) nabavki usluga organizovanja ekskurzija i nastave u prirodi
  • Mogućnosti izuzeća pojedinih nabavki od primene zakona
  • Preporuke za sprovođenje postupaka na koje se ne primenjuje ZJN

Predavači:

  • Biljana Antić - prosvetni inspektor grada Beograda
  • Ranko Jerković - pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravo u javnom sektoru"
  • Dragana Đinđić - odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravo u javnom sektoru".

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici Obaveze ustanova obrazovanja i vaspitanja povodom početka školske/radne 2022/2023. godine i aktuelnosti u poslovanju predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 16.8.2022.