Zastava Bosne i Hercegovine

POTVRDE O REZIDENTNOSTI BELGIJE MOGU BITI IZDATE U PAPIRNOJ FORMI, KAO I U ELEKTRONSKOM FORMATU


Od nadležnih organa Belgije dobijeno je (zvanično) obaveštenje da se u toj zemlji, od 23. februara 2022. godine, potvrde o rezidentnosti (za potrebe primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja) pored (dosadašnje) papirne forme (koja važi i dalje) mogu izdati i u elektronskom formatu (na obrascu broj 276 Conv) - navedeno, uz (sa detaljnim obrazloženjem) dostavljanje blanko primerka elektronske potvrde o rezidentnosti.

Napominjemo da se elektronska potvrda o rezidentnosti trenutno može izdati SAMO fizičkim (ali ne i pravnim) licima1 koja, lično ili preko svojih punomoćnika, izdavanje elektronske potvrde o rezidentnosti mogu zatražiti preko odgovarajuće platforme Ministarstva finansija (MyMinfin platform).

Elektronska potvrda o rezidentnosti se (za razliku od papirne forme) izdaje bez potpisa, ali sa elektronskim pečatom i QR kodom, odnosno:

1. Elektronski pečat na elektronskoj potvrdi o rezidentnosti

Elektronski pečat garantuje autentičnost elektronskog dokumenta koji se (pečat) može (pored ostalog) proveriti otvaranjem dokumenta (potvrde o rezidentnosti) u (besplatnoj) verziji Adobe PDF Reader aplikaciji(levim klikom na polje Digitalnog pečata i dr.);

2. QR KOD ili jedinstveni kod

Ukoliko je lice na koga se elektronska potvrda odnosi (ili njegov punomoćnik) odštampalo elektronsku potvrdu o rezidentnosti, moguća je i dodatna provera njene autentičnosti, i to:

- skeniranjem QR koda pametnim telefonom

ili

- proverom (na bilo kom pretraživaču) na linku: http://mymfin.be/doc/<uniquecode>

U oba slučaja, onaj ko traži proveru će biti upućen na MyMinfin platformu u kojoj će se, potom, otvoriti original (u PDF formatu) elektronske potvrde o rezidentnosti (isto važi i za proveru elektronskog pečata).

Imajući u vidu navedeno, belgijski nadležni organi se nadaju (i, u tom smislu, očekuju) da će opisana elektronska potvrda o rezidentnosti, od strane nadležnih organa drugih država ugovornica (u konkretnom slučaju, Republike Srbije) biti prihvaćena kao validan dokaz o poreskoj rezidentnosti Belgije, sa napomenom da ona ima istu pravnu snagu (važnost) kao i potvrda koja je, sa pečatom i potpisom, izdata u papirnoj formi.

* * *

Očekuje se da će tokom 2022. godine elektronska potvrda o rezidentnosti moći da se izdaje i za pravna lica (što, ponavljamo, sada nije slučaj) o čemu će nas (kada se to dogodi) nadležni organi Belgije blagovremeno obavestiti.

* * *

Konačno, kada se jedanput u potpunosti završi proces digitalizacije projekta belgijske poreske rezidentnosti (uz očekivanje da će to biti najkasnije do kraja 2022. godine) nadležni organi Belgije (prilikom potvrđivanja rezidentnosti svojih rezidenata) ubuduće (od 1. januara 2023. godine) NEĆE overavati inostrane obrasce potvrda o rezidentnosti (dakle, ni srpski POR-2 obrazac - prim, D.D.), o čemu ćemo takođe blagovremeno biti obavešteni.

O navedenom je obaveštena i Poreska uprava.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, mr Dejan Dabetić, 17.3.2022.