Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Antikrizne budžetske mere tokom pandemije COVID-19: troškovi, rezultati i pouke


Imajući u vidu rastuću ekonomsku neizvesnost analiza fiskalne politike tokom prethodne dve godine može pomoći da se nova kriza lakše prebrodi. Svrha ovog istraživanja je da se doprinese objektivnom razumevanju dometa i efekata budžetske podrške tokom trajanja krize COVID-19, ne samo zbog užeg stručnog sagledavanja fiskalne politike tokom 2020. i 2021. godine, već i da se identifikovane greške ne bi ponavljale u turbulentnom periodu koji sledi.

U izveštaju se analiziraju budžetske mere koju su vlade zemalja Centralne i Istočne Evrope, uključujući Zapadni Balkan, primenile kako bi ublažile negativne efekte pandemije na stanovništvo i privredu.

Cilj je da se ustanovi koliko je i u kojim segmentima antikrizna politika u Srbiji bila u skladu sa međunarodnom praksom, koliko su preduzete mere koštale i koliko su njihov obim i struktura odstupili od uporedivih zemalja. Osim fiskalnih implikacija, iznete su preliminarne analize uticaja preduzetih mera na osnovne makroekonomske pokazatelje za odabrani uzorak zemalja.

Preuzmite dokument

Izvor: Vebsajt Fiskalnog saveta, 13.04.2022.
Naslov: Redakcija