Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Primena člana 152a i člana 181. st. 3. i 4. Zakona na koje se ne primenjuju odredbe Zakona


Članom 152a Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN) propisana je obaveza objavljivanja podataka o ugovorima na Portalu javnih nabavki počev od 1. januara 2024. godine. Naime, ovaj član propisuje da naručilac na Portalu javnih nabavki objavljuje podatke o svim ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke, o svim izmenama ugovora po osnovu čl. 156-161. ovog zakona, kao i podatke o ugovorima/narudžbenicama zaključenim odnosno izdatim u skladu sa članom 27. ovog zakona i njihovim izmenama. Odredbe o obavezi objavljivanja podataka o ugovorima i njihovim izmenama primenjuju se i na okvirne sporazume zaključene primenom odredaba ZJN i okvirne sporazume zaključene bez primene odredaba ZJN u skladu sa članom 27. ovog zakona, shodno članu 2. stav 1. tač. 2) i 5) Pravilnika o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023).

S druge strane, članom 181. stav 3. ZJN propisano je da je naručilac dužan da evidentira podatke o vrednosti i vrsti javnih nabavki iz čl. 11-21. ovog zakona, i to po svakom osnovu za izuzeće posebno, kao i javne nabavke iz člana 27. stav 1. ovog zakona. Stavom 4. istog člana predviđeno je da podatke iz stava 3. ovog člana naručioci zbirno objavljuju na Portalu javnih nabavki najkasnije do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu, prema uputstvu koje Kancelarija za javne nabavke objavljuje na svojoj internet stranici.

Uputstvom za objavljivanje podataka o javnim nabavkama koje su izuzete od primene zakona, koje je donela Kancelarija za javne nabavke saglasno članu 181. stav 4. ZJN, predviđeno je da se za svaki osnov za izuzeće, zbirno objavljuju sledeći podaci:

  • osnov za izuzeće od primene Zakona;
  • vrsta predmeta javnih nabavki (dobra, usluge, radovi);
  • ukupna ugovorena vrednost bez poreza na dodatu vrednost;
  • ukupna ugovorena vrednost sa porezom na dodatu vrednost.

Iz navedenih zakonskih odredbi proizilazi sledeće:

  • Kada se radi o nabavkama iz čl. 11 - 21. ZJN (izuzeci od primene zakona), naručioci ne postupaju u skladu sa članom 152a ZJN, odnosno podatke o ugovorima zaključenim u skladu sa navedenim članovima ne objavljuju u bazi podataka o ugovorima, već samo u skladu sa članom 181. st. 3. i 4. ZJN.
  • Kada su u pitanju nabavke iz člana 27. ZJN (pragovi do kojih se zakon ne primenjuje), naručioci postupaju i u skladu sa članom 152a, odnosno podatke o ugovorima zaključenim u skladu sa navedenim članom objavljuju u bazi podataka o ugovorima i u skladu sa članom 181. st. 3. i 4. ZJN.

(Odgovor Kancelarije za javne nabavke, www.ujn.gov.rs)

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 16.10.2024.
Naslov: Redakcija