Zastava Bosne i Hercegovine

KAZNE ZA VOZAČE UKOLIKO SE NE PRIDRŽAVAJU PRAVILA U GRČKOJ


Slučaj srpskog turiste uzburkao je mreže i svojevrsna je opomena svima koji idu kolima u Grčku.

- Imam veoma neprijatno iskustvo. U Polihronu nam je policija skinula tablice sa automobila zbog nepropisnog parkiranja i pored plaćene kazne od 40 EUR odbijaju da ih vrate uz obrazloženje da je to drugi deo kazne. Dvadeset dana bez tablica. Kako nam se "odmor" završava za dva dana, rečeno nam je da će nam tablice poslati konzulat za BG za jedno mesec dana. Dobijam različite informacije da li mogu vozilom bez tablica da se zaputim za Beograd. Pozvao sam i konzulat u Solunu gde mi je rečeno da je jednostavno takav zakon. Ovo je sramota i bruka - napisao je jedan član grupe Grčka info i pokrenuo raspravu.

Njegov slučaj nije usamljen, Grčka info je još pre nekoliko godina upozoravala turiste da ne parkiraju automobile na mestima gde to nije dozvoljeno, jer su mere značajno pooštrene, a najavljeno je da će ovakve akcije biti češće.

Policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke i to se ne odnosi samo na vozila registrovana u Grčkoj, već i na vozila sa stranim tablicama. Treba imati na umu i to da grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju, tako da ne postoji način da to rešite "na licu mesta". Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana.

Situacija postaje značajno komplikovanija s praksom da se tablice ne vraćaju ni po uplati kazne za nepropisno parkiranje, jer prema zakonu koji važi od 2018, pored novčane kazne za nepropisno parkiranje, koja košta 40-80 EUR, vozač dobija i zabranu upravljanja vozilom na određeno vreme. Stranim državljanima zabrana upravljanja vozilom prestaje onog dana kad napuštaju teritoriju Grčke i tada bi trebalo da im tablice budu vraćene, naravno uz plaćenu kaznu i pisani zahtev.

Nepropisno parkiranje nije jedini prekršaj sa rigoroznom kaznom kakvu srpski turisti verovatno ne očekuju. Na sajtu Grčka info objavljeno je detaljno uputstvo za vozače - pogledajte kakve su kazne.

Kazna za prekoračenje brzine do 20 km/h iznosi 100 EUR.

Više od 50 km/h: 350 EUR (moguće tužba) i isključenje iz saobraćaja na 60 dana.

Kazna za vožnju kroz crveno svetlo iznosi 700 EUR ako usledi tužba, kazna se može udvostručiti.

Kršenje zabrane preticanja kažnjava se sa 350 EUR, dok se vožnja preko pune linije kažnjava sa 200 EUR ili 20 - dnevnom zabranom vožnje.

Za nepropisno parkiranje kazne se kreću od 40 EUR do 80 EUR, uz oduzimanje dozvole na 10 dana i saobraćajne na 20 dana, kao i skidanje tablica sa vozila.

Parkiranje na mestu predviđenom za vozače sa invaliditetom kažnjava se sa 150 EUR uz oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

Kazna za vožnju bez pojasa iznosi 350 EUR, dok se korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje kažnjava sa 100 EUR.

Vožnja pod uticajem alkohola: od 0,5 %: od 200 EUR i eventualno isključenje iz saobraćaja, dok se vožnja u papučama kažnjava sa 50 EUR.

Alkohol

Maksimalni dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5%. Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,5 % i manji od 0,8 %, onda će vozač biti kažnjen sa 200 EUR. Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 % i manji od 1,1 %, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 EUR i oduzimanjem vozačke dozvole do 3 meseca.

Ako nivo alkohola u krvi prelazi 1,1%, onda kazna od 1.200 EUR, oduzimanje vozačke dozvole do 6 meseci i moguća kazna zatvora do 2 meseca. Ponovljena konzumacija alkohola preko 1,1 % u roku od dve godine - novčana kazna od 2.000 EUR, gubitak vozačke dozvole do 5 godina i moguća kazna zatvora do 6 meseci.

Za vozače čiji je vozački staž manje od 2 godine, kao i za motocikliste, dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2 %.

Ako je nivo alkohola u krvi takvih vozača veći od 0,2% i manji od 0,8%, onda će vozač biti kažnjen sa 200 EUR.

Oborena kratka svetla

Kratka svetla su opciona kada vozite tokom dana i obavezna su kada vozite noću. Preporučljivo je koristiti oborena svetla u uslovima slabe vidljivosti izazvane lošim vremenom (magla, sneg ili kiša). U ovom slučaju je zabranjeno kretanje samo sa uključenim pozicionim svetlima. Svetla za maglu se mogu koristiti samo u slučaju magle, snežnih padavina ili jake kiše, sama ili u kombinaciji sa kratkim svetlima. Kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetla iznosi 80 EUR.

Prevoz dece

Deca mlađa od 3 godine mogu putovati samo ako koriste odgovarajuća dečija sedišta koja odgovaraju njihovoj visini. Deci mlađoj od 12 godina i nižoj od 135 cm dozvoljeno je da se prevoze na zadnjim sedištima samo uz pomoć posebnih sredstava (dečija sedišta, buster sedišta) koja im omogućavaju vezivanje sigurnosnim pojasevima.

Kazna za kršenje pravila prevoza dece iznosi 350 EUR.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt eKapija, 16.07.2022.
Naslov: Redakcija