Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Bezbednosni element može biti izdat u obliku smart kartice ili fajla. Poreska uprava ga izdaje svim obveznicima fiskalizacije za svako prijavljeno prodajno mesto i u okviru prodajnog mesta za svaki fiskalni uređaj


Dnevno se izda do 11 miliona računa preko elektronskih fiskalnih uređaja. Jedan od delova elektronskog fiskalnog uređaja jeste bezbednosni element, koji može biti izdat u obliku smart kartice ili fajla. Poreska uprava ga izdaje svim obveznicima fiskalizacije za svako prijavljeno prodajno mesto i u okviru prodajnog mesta za svaki fiskalni uređaj.

“Svaki račun koji stiže u Poresku upravu mora biti potpisan elektronskim potpisom koji se nalazi na bezbednosnom elementu. Na taj način Poreska uprava, odnosno sistem Poreske uprave prepoznaje i proverava ispravnost računa koji stižu sa prodajnih mesta. Osim potpisivanja fiskalnih računa bezbednosni element ima još neke važne funkcije zahvaljujući kojima, na primer, i bez interneta mogu da se izdaju potpuno validni računi, koji nakon uspostavljanja internet veze stižu u Poresku upravu”, izjavio je Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave. Dodao je da se bezbednosni element, koji je deo fiskalnog uređaja dobija besplatno nakon podnošenja prijave na portalu ePorezi u delu namenjenom za obveznike E fiskalizacije. Poreski obveznik podnosi zahtev za određenu količinu bezbednosnih elemenata, koji se najčešće već narednog dana mogu preuzeti u nadležnoj filijali, na šalteru Vaš poreznik. Prema važećim propisima trajanje bezbednosnog elementa je tri godine, nakon čega će biti zamenjen novim.

  • U slučaju da se bezbednosni element izgubi ili ošteti obveznik fiskalizacije podnosi novi zahtev i dobija novi bezbednosni element, na isti način kao i prethodni.
  • Ukoliko poreski obveznik menja adresu treba da zameni i bezbednosni element jer je na bezbednosnom elementu upisana i adresa, tako da bi izdavanje računa sa starim bezbednosnim elementima na novoj adresi bilo kršenje odnosno nepoštovanje propisa.
  • Ukoliko se bezbednosni element blokira, a može da se blokira višestrukim pogrešnim unosom PIN-a on je praktično zaključan trajno i mora da se uzme novi.
Izvor: Vebsajt Poreske uprave, 17.10.2022.
Naslov: Redakcija