Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNI ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA: Ograničenje provizije na prodaju stranog novca onemogućava ekstra profit menjačnicama


Narodna banka Srbije ukinula je menjačima neograničenu proviziju na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca. Prema Odluci o izmenama i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 32/2022 - dalje: Odluka), menjačnice na prodajni kurs evra mogu da zaračunavaju najviše - jedan procenat provizije.

Posle pojačane potražnje za brašnom i gorivom, građani su krenuli i u potragu za evrima u menjačnicama.

Iz Narodne banke Srbije saopštili su da su pojedine menjačnice iskoristile interesovanje za evro i nezakonito podigle svoj procenat. Nakon toga, kao i pritužbi građana, centralna banka je pojačala kontrolu menjačnica, da bi potom odlučila da ovlašćeni menjači mogu građanima naplatiti proviziju od najviše jedan odsto.

Iz Narodne banke Srbije poručuju da nema razloga za paniku, da su dinar i devizni kurs stabilni.

Slično misli i urednik portala “Kamatica” Dušan Uzelac i kaže da svaki momenat panike pravi krizu, i dodaje da kod naših građana i dalje prevladava psihološki momenat, kao posledica prošlih vremena.

"Panika generiše krizu a ne obrnuto" izjavio je Uzelac.

Do sada su, podsetimo, menjačnice mogle da zaračunavaju proviziju od jedan odsto pri otkupu deviza od građana, dok provizija pri prodaji evra i drugog stranog novca nije bila ograničena.

Računica sada, posle izmenjene odluke, izgleda ovako: u menjačnicama se devizni kurs evra formira tako što su dozvoljena odstupanja od srednjeg kursa najviše 1,25 odsto naviše i naniže, i na to može da se i kod prodajnog i kod otkupnog kursa, doda provizija od jedan odsto.

Uzelac smatra da ograničenje provizije ne bi trebalo da utiče na rad menjačnica ali bi trebala da ograniči njihov eventualni ekstra profit.

Narodna banka Srbije poručuje još jednom da je domaći finansijski sistem stabilan, da novca i u dinarima, i u devizama, i na računima, i u gotovini ima dovoljno u sistemu.

Centralna banka apeluje da nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama, jer je, prvo, novac najsigurniji u bankama, a drugo, u bankama je osiguran, dok u kućama nije. Treće, poručuju, nemojmo sami sebi neracionalnim ponašanjem činiti štetu.

Narodna banka Srbije propisala je da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odredbama zakona ili propisa NBS.

Odluka je na snazi od 11. marta 2022. godine.

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, Eva Tomović, 16.03.2022.
Naslov: Redakcija