Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA PORESKO OSLOBOĐENJE PO OSNOVU ZARADE ZAPOSLENIH NA ISTRAŽIVANJU I RAZVOJU: Pravo na poresko oslobođenje poslodavac ostvaruje isključivo po osnovu projekata istraživanja i razvoja koji se obavljaju na teritoriji Srbije. U pitanju je projekat na kome najmanje 90 odsto svih zaposlenih na istraživanju i razvoju, svoje aktivnosti na sprovođenju projekta obavljaju na teritoriji Srbije


Poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade zaposlenih na istraživanju i razvoju, srazmerno vremenu koje zaposleni na istraživanju i razvoju provedu na poslovima istraživanja i razvoja u odnosu na puno radno vreme, piše u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja prava na poresko oslobođenje po osnovu zarade zaposlenih na istraživanju i razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 48/2022 - dalje: Pravilnik).

Pravilnikom se, kako piše, bliže uređuju uslovi i način ostvarivanja prava na poresko oslobođenje po osnovu zarade lica koja su neposredno angažovana na poslovima istraživanja i razvoja. Pravo na poresko oslobođenje ostvaruje poslodavac, odnosno pravno lice, koji u okviru svoje delatnosti na teritoriji Srbije obavlja istraživanje i razvoj.

Pravo na poresko oslobođenje poslodavac ostvaruje "isključivo po osnovu projekata istraživanja i razvoja koji se obavljaju na teritoriji Srbije".

U pitanju je projekat na kome najmanje 90 odsto svih zaposlenih na istraživanju i razvoju, svoje aktivnosti na sprovođenju projekta obavljaju na teritoriji Srbije.

U Pravilniku piše da će se, izuzetno, projekat smatrati obavljenim na teritoriji Srbije i ukoliko se neki njegovi delovi obavljaju van teritorije Srbije. Uslov za to je da je izmeštanje aktivnosti istraživanja i razvoja uzrokovano "posebnim fizičkim, geografskim, odnosno prirodnim faktorima koje nije moguće obezbediti na teritoriji Srbije".

Zaposleni na istraživanju i razvoju, kako je definisano u Pravilniku, treba da je "neposredno uključen u identifikovanje i rešavanja odgovarajućih naučnih, procesnih ili tehničkih pitanja, problema ili zadataka povezanih sa konkretnim projektom".

To može uključivati zaposlene koji su angažovani na poslovima razvoja novog ili unapređenja postojećeg proizvodnog sistema i proizvoda, razvoja novih ili unapređenje postojećih računarskih kola, formulisanja novih hemijskih jedinjenja, razvoja novih ili unapređenja postojećih sistema za rešavanje problema zagađenja zemljišta i životne sredine.

Takođe, uključuje zaposlene na procenjivanju karakteristika zemljišta, sprovođenju laboratorijskih eksperimenata, razvoju softverskih rešenja, razvoju sistema za upravljanje otpadnim vodama, razvoju novih ili unapređenju postojećih materijala i slično.

Poresko oslobođenje po ovom osnovu ne može da koristi pravno lice koje istraživanje i razvoj sprovodi za račun drugih lica, a uspešnim okončanjem aktivnosti istraživanja i razvoja ne postaje vlasnik nematerijalne imovine nastale tim aktivnostima istraživanja i razvoja (uslužno istraživanje i razvoj).

Takođe, ovo poresko oslobođenje nije namenjeno za pravna lica koja su osnovana u inostranstvu, kao ni za ogranak ili predstavništvo stranog pravnog lica u Srbiji.

Poslodavac je dužan da za svakog pojedinačnog zaposlenog na istraživanju i razvoju, po osnovu čije zarade ostvaruje poresko oslobođenje, obezbedi i vodi posebnu evidenciju.

Iznos poreskog oslobođenja se dobija tako što se obračunati i obustavljeni iznos poreza iz zarade zaposlenog na istraživanju i razvoju, za određeni obračunski period za koji se vrši isplata zarade, pomnoži koeficijentom koji predstavlja odnos između radnog vremena koje zaposleni na istraživanju i razvoju provede na tim poslovima i punog radnog vremena za određeni mesec, pa se tako dobijeni iznos pomnoži sa 70 odsto.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 19.04.2022.
Naslov: Redakcija