Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Stvorena mogućnost za izgradnju novih kapaciteta i nove investicije


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beču sa zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku Mehtildom Versderfer o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji i reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru.

Tokom ovog susreta, održanog uoči sastanka Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, kojem kopredsedava potpredsednica Vlade Srbije, bilo je reči i o investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije, gasnoj diverzifikaciji i regionalnom povezivanju.

Mihajlović je poručila da je politika Vlade Srbije članstvo naše zemlje u EU, pri čemu je evropski put jedini kojim želimo da idemo, a u skladu sa tim opredeljenjem donet je i novi set zakona, uključujući prvi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021).

Ovim zakonom je stvorena mogućnost za izgradnju novih kapaciteta i nove investicije, čime doprinosimo i smanjenju emisija štetnih gasova i povećanju privrednih aktivnosti, istakla je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da su Zelena agenda i energetska tranzicija važan deo evropskog puta Srbije i da je naša zemlja u procesu priključenja napravila bitne korake, a da je usklađivanje normativnog okvira samo početak.

Otvaranjem Klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da je Srbija posvećena nastavku reformi u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru, dodavši da su za nas od posebne važnosti gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu.

Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača. Takođe, u planu je i izgradnja novih interkonekcija – sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, kao i skladišnih kapaciteta, navela je ona.

Na sastanku je razgovarano i o predloženim ciljevima EK za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu.

Mihajlović je istakla da je naš cilj da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost, a da će put i dinamika ostvarenja tog cilja biti utvrđeni kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade.

Svakako je potrebno da detaljnije razgovaramo o predloženim ciljevima i da radimo na dinamici i usaglašavanju, posebno imajući u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini, predočila je ona.

Važno je da svi koraci budu sprovedeni na održiv način. Da obezbedimo razvoj, privredni rast i imamo dovoljno zelene energije, zaključila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović i Versderfer razgovarale su i o sprovođenju akcionog plana za reorganizaciju JP „Srbijagas“, toku izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i o obaveznim zalihama nafte.

Zelena agenda i energetska tranzicija važan deo evrointegracija Srbije.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 20.06.2022.
Naslov: Redakcija