Zastava Bosne i Hercegovine

NOVINE U EVIDENTIRANJU PDV U SEF - IZDAVANJE E-FAKTURA I ELEKTRONSKO EVIDENTIRANJE PDV U SEF OD SEPTEMBRA MESECA 2024. GODINE: Paragraf organizuje online obuku 18, 19. i 20. septembra 2024. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 18, 19. i 20. septembra 2024. godine, online obuku na temu “NOVINE U EVIDENTIRANJU PDV U SEF - Izdavanje e-Faktura i elektronsko evidentiranje PDV u SEF od septembra meseca 2024. godine”.

Izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju od novembra 2023. godine predviđena je obaveza evidentiranja prethodnog poreza u SEF, počev od poreskog perioda koji sledi nakon 31.08.2024. godine, tj. od poreskog perioda septembar 2024. godine za mesečne, a od poreskog perioda oktobar-decembar 2024. godine za tromesečne obveznike PDV. U cilju početka primene ove obaveze izvršene su brojne izmene i dopune Pravilnika o elektronskom fakturisanju, kao i izmene i dopune Pravilnika o PDV. Pored toga što je uređen način evidentiranja prethodnog poreza u SEF i sadržina te evidencije, izvršene su i druge brojne izmene i kod Pojedinačne i kod Zbirne evidencije, kao i prateće izmene u vezi sa načinom evidentiranja podataka u SEF (npr. izmene u vezi sa evidentiranjem smanjenja i povećanja PDV, načina iskazivanja podataka o storniranju računa i dr). Na obuci ćemo se osvrnuti na učestala pitanja u vezi sa izdavanjem e-faktura, prihvatanjem ili odbijanjem e-faktura, storniranjem e-faktura i dr. Pored toga, detaljno ćemo objasniti i evidentiranje PDV u Pojedinačnoj i Zbirnoj evidenciji, kao i Evidenciji prethodnog poreza, što će biti i centralna tema obuke.

Na obuci ćemo na sveobuhvatan način i kroz primere iz prakse obraditi teme koje smo naveli, uz poseban akcenat na novinama koje su donele izmene i dopune Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnika o PDV, ali i izmene i ažuriranja samog SEF-a, a sve sa ciljem da osposobimo učesnike za samostalnu primenu propisa o elektronskom fakturisanju. Pored toga, ukazaćemo na relevantna pravila za obračun PDV, izdavanje račun i pravo na odbitak prethodnog poreza koja su uređena propisima o PDV, čije poznavanje je neophodno za uspešno izdavanje e-faktura i evidentiranje PDV u SEF.

Obuka je namenjena računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o elektronskom fakturisanju i propise PDV.

Teme ONLINE obuke:

I DAN

  • Korisnici SEF-a i obaveza izdavanja e-faktura
  • Pojedina pitanja u vezi sa sadržinom e-faktura i njihovom ispravnošću iz ugla propisa o PDV
  • Storniranje e-faktura i pravila smanjenja obračunatog PDV

II DAN

  • Evidentiranje PDV u Pojedinačnoj evidenciji PDV – promet isporuka
  • Evidentiranje PDV u Pojedinačnoj evidenciji PDV – promet nabavka
  • Evidentiranje PDV u zbirnoj evidenciji PDV
  • Evidentiranje smanjenja i povećanja PDV po osnovu naknadnih smanjenja i povećanja i po osnovu storniranja računa

III DAN

  • Pojam prethodnog poreza i uslovi za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza u skladu sa propisima o PDV
  • Izmene PDV evidencija obveznika u vezi sa prethodnim porezom
  • Način evidentiranja prethodnog poreza u SEF
  • Sadržina Evidencije prethodnog poreza i iskazivanje podataka u ovoj evidenciji

Predavači:

  • Aleksandar Milanović - Glavni i odgovorni urednik izdanja “Poresko-računovodstveni instruktor”
  • Olica Pješčić - Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika izdanja “Poresko-računovodstveni instruktor”
  • Tijana Smiljanić - odgovorni urednik izdanja “Poresko-računovodstveni instruktor”

Detaljne informacije o online obuci (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “NOVINE U EVIDENTIRANJU PDV U SEF - Izdavanje e-Faktura i elektronsko evidentiranje PDV u SEF od septembra meseca 2024. godine“.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 20.08.2024.