Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O OGRANIČENJU VISINE CENA DERIVATA NAFTE: Ograničena cena od 179 dinara po litru za poljoprivrednike i omogućeno točenje goriva u kanistere za potrebe radnih mašina, poljoprivredne mehanizacije, viljuškara i agregata


Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić izjavio je da je donošenjem Uredbe o ograničenju visine maloprodajne cene naftnih derivata država zaštitila potrošače i tržište.

Kojčić je naveo da je Vlada Republike Srbije ograničila cenu od 179 dinara po litru za poljoprivrednike, dok je Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 35/2022), omogućila točenje goriva u kanistere za potrebe radnih mašina, poljoprivredne mehanizacije, viljuškara i agregata.

Vlada je Uredbom o ograničenju maloprodajne cene derivata, koje svakog petka objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, obezbedila stabilno snabdevanje derivatima i zaštitila domaće tržište i potrošače. Uredbom je ograničena cena derivata za poljoprivrednike na 179 dinara za litar, a novom izmenom omogućeno je i da toče gorivo u kanistere za potrebe radnih i poljoprivrednih mašina, objasnio je Kojčić.

On je ponovio da cene sirove nafte i derivata usled energetske krize i najnovijih dešavanja u Ukrajini beleže konstantan rast.

Svedoci smo da se i u celoj Evropi dešava nekontrolisan rast cena derivata i sirove nafte i to se menja na dnevnom nivou. Vlada je uvela i meru smanjenja akciza u visini od 20 odsto, što je takođe doprinelo stabilizaciji tržišta derivatima, ukazao je on.

Izvor: Vebsajt Vlade, 18.03.2022.
Naslov: Redakcija