Zastava Bosne i Hercegovine

TUŽILAŠTVO: Osnovano se sumnja da je u RGZ ubačen virus


Početkom prošle nedelje RGZ je objavio da zaključava baze podataka jer je došlo do hakerskog napada na sajt sa podacima o imovini građana i privrede, kako bi se obezbedila njihova zaštita. Šturo saopštenje otvorilo je nagađanja, od nagoveštaja da sistem nije stručno postavljen do tvrdnje da se radi o napadu sa teritorije neke strane zemlje, slično onome preko kojega su najavljivane bombe u institucijama.

Pokrenuta je istraga u koju je osim specijalizovanih sektora za visokotehnološki kriminal (VTK) u policiji i tužilaštvu, uključena i Bezbednosno informativna agencija.

Iz RGZ-a u ponedeljak nismo dobili odgovor na pitanje o detaljima tog napada, dok u Posebnom tužilaštvu za VTK kažu za Danas da, imajući u vidu da je u tom slučaju u toku “preduzimanje krivičnopravnih dokaznih radnji, nije moguće dati preciznije podatke o načinu izvršenja krivičnog dela na štetu Republičkog geodetskog zavoda”.

Ono što mogu reći je to da je Posebnom tužilaštvu za VTK u petak, 17. juna, podnet izveštaj sa dokaznim prilozima od strane Odeljenja za VTK MUP RS, koji je trenutno predmet detaljne analize ovog tužilaštva. Nakon završetka analize, a očekujem da će se to desiti tokom današnjeg dana, odmah će biti upućen zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja navedenom specijalizovanom odeljenju MUP radi dodatnog razjašnjenja određenih događaja i daljeg prikupljanja dokaza, radi ocene preduzimanja narednih procesnih radnji i postupanja Posebnog tužilaštva – rekao je za Danas Branko Stamenković, posebni tužilac za VTK.

On je dodao da u ovom momentu to tužilaštvo smatra da postoji “osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo Pravljenje i unošenje računarskih virusa iz čl. 300 u sticaju sa krivičnim delom Računarska sabotaža iz čl. 299 Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) Republike Srbije”, kao i da će o daljim koracima tužilaštva javnost biti obaveštena blagovremeno.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Danas, M. N. Stevanović, 20.06.2022.
Naslov: Redakcija