Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLATNIM USLUGAMA: Banke će imati obavezu da sa novim licenciranim pružaocima platnih usluga dele minimalan set informacija o platnom računu uz saglasnost korisnika platnih usluga


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će u Srbiji, kao i u zemljama EU, biti uvedeno otvoreno bankarstvo koje podrazumeva da finansijske institucije dele podatke o svojim korisnicima platnih usluga (fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima) sa novim učesnicima na tržištu, ali uz dozvolu korisnika.

Ta novina je predviđana Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koji je Tabaković obrazložila na sednici Odbora Narodne skupštine Republike Srbije za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

- Cilj predloženog zakona je da se unaprede postojeća platna rešenja novim funkcionalnostima. Time podižemo lestvicu na brzorastućem tržištu platnih usluga - rekla je Tabaković.

Kako je objasnila, banke će imati obavezu da sa novim licenciranim pružaocima platnih usluga dele minimalan set informacija o platnom računu uz saglasnost korisnika platnih usluga.

Korisnik platnih usluga će, kako je dodala, imati uvid o svojim računima na jednom mestu.

- Za otvoreno bankarstvo biće potrebna nova softverska rešenja, a trgovcima će biti ponuđena nova platna rešenja - kazala je Tabaković.

Istakla je da NBS stalno radi na unapređenju finansijskih usluga za građane i privredu i da ispunjava svoje ciljeve.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 19.07.2024.
Naslov: Redakcija