Zastava Bosne i Hercegovine

AKT O PROMENI USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Građane informisati o čemu se izjašnjavaju


Referendum za promenu Ustava zakazan je za 16. januar. Bojkot, izlazak na referendum i kako glasati goruća su pitanja prethodnih nedelja u vezi sa kojim različite stavove imaju i unutar vlasti i unutar opozicije. Stručnjaci su saglasni u jednom - potrebno je informisati građani o čemu se konkretno izjašnjavaju.

“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava?” glasiće referendumsko pitanje, na koje će oni koji budu izašli da glasaju moći da odgovore samo sa da ili ne. Promena Ustava odnosi se na pravosuđe u delu o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

“Tu sede pre svega ljudi koje su sudije i tužioci izabrali, to je više od 50 odsto izabranih članova od strane sudija, a tu su i istaknuti pravnici koje bira skupština – da to jeste problematično. Naime to će ipak da se prepusti zakonu da utvrdi garancije da i ti istaknuti stručnjaci budu oni od integriteta i nezavisni od politike”, objašnjava Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Profesor Ustavnog prava Tanasije Marinković ocenjuje da u amandmanima ima pomaka u odnosu na postojeći tekst Ustava, ali da oni pravosuđe ne oslobađaju stega politike. Upozorava i na mogućnost da predstojeći referendum neće biti legitiman, ukoliko građani ne budu obavešteni o čemu se konkretno izjašnjavaju.

“Sve ovo vreme od proleća do sada traje postupak za promenu Ustava. Ta tema je potpuno skrajnuta u medijima i u nastupima političkih stranaka, kako onih koji su na vlasti, tako i onih koji su u opoziciji. Ako građani budu prepušteni samo tom pitanju, onda njihova odluka neće biti razborita, u tom smislu referendum i odluka koja se donosi neće biti legitimni”, rekao je Marinković.

Predsednik Srbije dramatičnog je stava. Kaže, ako referendum o promeni Ustava ne bude uspeo, evropske integracije Srbije biće zaustavljene. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije na sličnoj je liniji. Kaže – za građane bi bilo važno da referendum uspe, iako i u vladajućoj koaliciji ima onih koji misle drugačije.

Sa druge strane, opozicija se ili različito izjašnjava ili još nema jasan stav.

Profesor Marinković smatra da je poslednji trenutak da se političke stranke trgnu i pozovu građane da se u što većem broju izjasne na referendumu, a posle toga bave politikom, a ne da se povlače sa političke scene.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, Ana Novaković, 19.12.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija