Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima


Prema rezultatima junske ankete agencije Ninamedija, inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred iznosila su 3,7%, što predstavlja smanjenje u odnosu na majsku anketu (3,9%) i nastavak približavanja centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije. Nešto niža inflaciona očekivanja beleže se kada je reč o anketi agencije Blumberg, gde za jul ona iznose 3,5%.

Očekivanja privrede za godinu dana unapred u prethodna četiri meseca stabilizovala su se na nivou od 5,0%, zabeleživši pad sa 6,0% u februaru.

Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora za dve i tri godine unapred nalaze se na nivou centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije od 3,0%, nakon što su očekivanja za dve godine unapred smanjena sa 3,2%, koliko su iznosila u maju. Očekivana inflacija za dve godine unapred kod privrednika u junu je iznosila 5,0%, dok je za tri godine unapred na nižem nivou – 4,5%.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede ukazuju na to da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva. Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na veb-stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije.


Izvor: Vebsajt NBS, 19.07.2024.
Naslov: Redakcija