Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZIMA NA IMOVINU: Iako Grad Beograd nije ograničio visinu stope, građanima stižu uvećana rešenja za 2024. godinu


Danima unazad građanima pristižu godišnja rešenja za porez, a nekima od njih su ovog puta iznosi znatno uvećani. S obzirom na to da Grad Beograd nije objavio prosečnu cenu kvadratnog metra nepokretnosti na svojoj teritoriji, kako Zakon o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 26/2001, "Sl. list SRJ", br. 42/2002 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 135/2004, 61/2007, 5/2009, 101/2010, 24/2011, 78/2011, 57/2012 - odluka US, 47/2013, 68/2014 - dr. zakon, 95/2018, 99/2018 - odluka US, 86/2019, 144/2020, 118/2021, 138/2022 i 92/2023) nalaže, razlog za uvećane račune nije povećanje cena osnovice.

U pitanju je drugi akt koji je Grad slučajno ili namerno izostavio da donese – reč je o tome da gradske vlasti prethodne godine nisu ograničile visinu stope poreza na imovinu.

Naime, 2023. godine skupština Grada donela je izmenu Odluke o visini stope poreza na imovinu, što je građanima omogućilo da porez plate maksimalno za pet odsto više nego 2022. Ovaj put ta odluka je izostala.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović ocenjuje da je do ovoga došlo zato što je “gradski budžet ove godine u deficitu, a bio je i prošle, tako da su gradske vlasti odlučile da ga napune ‘na mala vrata’, kroz defakto značajno uvećan porez na imovinu”.

 “On je suštinski značajno uvećan još od 2014. godine, ali se svake godine donosilo ograničenje koliko može da poraste godišnje i to nikad nije bilo više od pet odsto. Izuzetak je ova godina, gde nikakvo ograničenje nije doneto i zato su građani dobili značajno veći porez na imovinu”, navodi Jovanović i dodaje da je ovo ograničenje, ipak, još uvek moguće doneti.

“Vrlo često je ono bivalo usvojeno i u septembru, prethodnih godina. Mi smo apelovali da se to uradi, jer je još uvek moguće”, ističe sagovornik.

Kako izračunati porez na imovinu?

Porez na imovinu se utvrđuje podnošenjem poreske prijave nadležnom poreskom organu u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji nepokretnosti. Vrednost nepokretnosti se može umanjiti za amortizaciju – jedan odsto godišnje, najviše do 40 odsto, od godine kada je nepokretnost izgrađena ili poslednji put rekonstruisana.

Amortizacija se računa proporcionalnom metodom. Ukoliko poreski organ ne utvrdi stopu amortizacije, prilikom računanja iznosa poreza na imovinu vrednost nepokretnosti se ne umanjuje za amortizaciju. U zavisnosti od vrednosti nepokretnosti, stopa po kojoj se računa porez na imovinu može biti različita.

Kako se meri cena kvadrata?

Prema Zakonu o porezima na imovinu, “jedinica lokalne samouprave dužna je da objavi akt kojim se utvrđuju prosečne cene odgovarajućih nepokretnosti u zonama do 30. novembra svake tekuće godine, na način na koji se objavljuju njeni opšti akti”.

 “Jedinica lokalne samouprave dužna je da na svojoj teritoriji odredi najmanje dve zone u skladu sa stavom 3. ovog člana. Prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave aktom nadležnog organa, na osnovu cena ostvarenih u prometu uz naknadu odgovarajućih nepokretnosti po zonama, u periodu od 1. oktobra godine koja prethodi tekućoj godini do 30. septembra tekuće godine”, navodi se u Zakonu.

Ovo konkretno na primeru poreza za 2024. godinu znači da se gledaju cene iz kupoprodajnih ugovora stanova, kuća i zemljišta u periodu od 1. oktobra 2022. do 30. septembra 2023. Prosečne cene objavljuju se do kraja novembra 2023. i važe za obračun poreza za 2024. Ako izostane objava ovakve odluke, kao što je slučaj ove godine, važe cene iz odluke opštine i grada za godinu pre.

Rok za plaćanje poreza

Prema Zakonu o porezima na imovinu, ovaj porez se plaća tromesečno, unutar 45 dana od početka svakog kvartala, što znači da su rokovi za uplatu 15. februar, 15. maj, 15. avgust i 15. novembar.

“Porez na imovinu obveznik koji ne vodi poslovne knjige može platiti u manjem broju rata od zakonom propisanih, uključujući plaćanje utvrđenog poreza odjednom, do dospelosti poreske obaveze za svako tromesečje. Na dugovani porez za svako tromesečje i na iznose akontacija koji nisu plaćeni u propisanom roku, od narednog dana od dana dospelosti obračunava se kamata”, navodi se u Zakonu o porezima na imovinu.

Kako proveriti porez na imovinu?

Da biste se informisali o trenutnim obavezama po pitanju poreza na imovinu, prvi korak je registracija na Portalu lokalne poreske administracije, što se može učiniti posetom web stranici eUprave www.lpa.gov.rs i klikom na opciju “Prijava na sistem”. Ukoliko nemate nalog, možete se registrovati kao fizičko lice, pravno lice ili državni službenik. Nakon uspešne prijave, kliknite na polje “Poreske obaveze” i odaberite “Pregled utvrđenih obaveza” ili “Upit stanja” za detaljan pregled.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Milica Vojtek, 20.07.2024.
Naslov: Redakcija