Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022. GODINE: Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja


Popis stanovništva u Republici Srbiji najavljen je za ovu jesen, a Republički zavod za statistiku objavio je odgovore na pitanja koja zanimaju gro građana.

Od osnovnih informacija o popisu do specifičnih pitanja, Zavod je odgovorio i na najčešće situacije u kojima bi se mogli naći naši građani koji će učestvovati u popisu.

Jedno od njih jeste i sledeće, pošto je kazna vrlo visoka - 50.000 dinara.

  • Šta ako niko nije kod kuće kada popisivač dođe?

Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Međutim, građani se interesuju i za druge situacije, posebno one kad svi članovi domaćinstva nisu prisutni iz opravdanih razloga poput studenata, onih koji rade ili se školuju u inostranstvu - šta onda?

  • Da li na osnovu podataka koji su uneti u popisne upitnike mogu da ostvarim neka prava?

Ne. Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine ("Sl. glasnik RS", br. 9/2020 i 35/2021), prikupljeni podaci ne mogu se upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

  • Ako je neko od članova domaćinstva na školovanju/radu u drugom gradu, kako će on biti popisan?

Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva.

Istovremeno, ova lica biće popisana i kao tzv. privremeno prisutna lica i u mestu u kojem se trenutno nalaze, ali će se u rezultatima popisa iskazivati kao stanovnici mesta u kojem živi njihovo domaćinstvo iz kojeg su samo privremeno odsutni.

  • Jedan član mog domaćinstva je na školovanju / privremenom radu u inostranstvu, da li se i on popisuje?

Da. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Podatke o odsutnim članova domaćinstva mogu da daju članovi njihove porodice u Republici Srbiji.

  • Kako će biti popisani studenti koji se u vreme popisa nalaze u studentskim domovima?

Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica.

Kad je reč o utvrđivanju identiteta članova domaćinstva, to će biti rađeno ovako:

  • Da li sam u obavezi da pripremim neka lična dokumenta pre dolaska popisivača i da popisivaču dam na uvid?

Niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave, ali kako bi proces popisivanja bio brži možete da pripremite neki od dokumenta sa JMBG-om (ukoliko ovaj podatak ne znate napamet), kako biste JMBG izdiktirali popisivaču.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 20.09.2022.
Naslov: Redakcija