Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG UREDBE O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Nova uredba omogućava uštedu za struju, gas i grejanje


Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu na osnovu koje će tri puta više domaćinstava moći da umanji račune za struju ili gas, kao i prvi put za toplotnu energiju. Do sada je bilo oko 70.000 korisnika ovih povoljnosti.

Ovo je rekao pomoćnik ministra energetike, Zoran Ilić, ističući da država na ovaj način obezbeđuje preventivnu zaštitu najugroženijih građana imajući u vidu da se cene energije i energenata konstantno menjaju.

- Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca - rekao je Ilić. - Za domaćinstva sa jednim članom limit zarade trenutno iznosi 15.115, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara.

Porodicama sa šest i više članova, granica prihoda bi trebalo sa 36.338 da se podigne na više od 70.000 dinara. Svi socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Prema Ilićevim rečima, gotovo 200.000 domaćinstava steći će status energetski ugroženog kupca, a unapređeni su i kriterijumi kako bi veći broj ljudi mogao da snizi račune za električnu i toplotnu energiju. Nova uredba pomoći će, kako navodi, i poljoprivrednim domaćinstvima koja će moći da postanu korisnici pomoći u nabavci energenata i energije samo na osnovu svojih primanja, bez obzira na veličinu imanja kojim raspolažu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 19.03.2022.
Naslov: Redakcija