Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Ustavna reforma prvi korak ka nezavisnosti sudstva


Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da su Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva u Republici Srbiji osnovani radi jačanja vladavine prava i postizanja ravnoteže između političkih vlasti i pravosuđa.

Popović je na međunarodnoj konferenciji u Rimu, koja je održana na temu “Uobličavanje sudskih saveta u susret novim izazovima”, istakla da ustanovljavanje sudskog saveta predstavlja jaku garanciju nezavisnosti sudstva i osnov za njegovu institucionalnu reformu jer se time štite osnovna svojstva podele vlasti: ravnoteža i odgovornost.

Ministarka je predstavila ustavna rešenja o sastavu Visokog saveta sudstva, položaju njegovih članova i načinu njihovog izbora, ulozi i ovlašćenju ovog saveta, kao i mehanizmima koji će omogućiti efikasno vršenje njegove nadležnosti.

Ustavna reforma samo je prvi korak, a prave reforme u pravcu jačanja nezavisnosti sudstva i vladavine prava ne može biti bez kvalitetnih pravosudnih zakona, naglasila je ona u svom izlaganju, najavljujući dalji rad na njihovom donošenju.

Konferenciju, koju je organizovala Venecijanska komisija u saradnji sa Univerzitetom La Sapijenca u Rimu i Univerzitetom u Barseloni, otvorili su ministarka pravde Republike Italije Marta Katabrija i specijalni predstavnik Venecijanske komisije Đani Bukikio.

Cilj održavanja ovog skupa je pronalaženje odgovarajuće ravnoteže između nezavisnosti i odgovornosti sudskih saveta putem analize nacionalnih zakonodavstava država članica Saveta Evrope i rešenja koja se tiču njihovog sastava, izbora članova i trajanja njihovih mandata.

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.03.2022.
Naslov: Redakcija