Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Deo pijačnih prodavaca nezadovoljan fiskalizacijom, traže izmenu propisa i najavljuju proteste


Nezadovoljni pijačni prodavci, koji su Zakonom o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) u obavezi da na svojim tezgama poseduju fiskalne kase od 1. maja ove godine, predali su u ponedeljak u podne svoje zahteve adresirane na predsednika Srbije i celu noć proveli ispred zgrade Predsedništva Srbije, kako bi u znak protesta pokazali istrajnost onima koji nisu imali sluha za njihove zahteve.

“Predali smo jedan jedini zahtev - da budemo izuzeti iz procesa fiskalizacije. Naveli smo konkretne razloge zbog čega tražimo da budemo isključeni kao pijačni prodavci i sve to zajedno sa oko 16.000 potpisa peticije ljudi koji su nam pružili podršku. Da pokažemo istrajnost zajedno sa predstavnicima pijaca noć smo proveli ispred Predsedništva Srbije. Nikakvih pomaka nema, niko nas nije kontaktirao čak ni sa negativnom vešću”, kaže predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo.

On najavljuje i sledeći veliki protest 30. marta, koji će, ukoliko ne bude došlo do pomaka, pijačni prodavci održati uz protesnu šetnju.

Na pitanje kako problem fiskalizacije može da bude rešen i šta je prihvatljiva opcija za pijačne prodavce, Praštalo objašnjava da je konkretan predlog da zbog svih specifičnosti njihovog posla dobiju poseban status pijačnog prodavca, koji bi bio drugačiji u odnosu na dosadašnji, koji je jednak bilo kojoj S.T.R. prodavnici, koja posluje u sasvim drugim uslovima.

“Na taj način dobili bismo status pijačnog prodavca i paušalni porez. Otvoreni smo za pregovore sa državom ukoliko ona smatra da taj porez treba da bude veći, na to smo spremni”, ističe Praštalo.

On podseća da su sada svi pijačni prodavci registrovani kao preduzetnici - S.T.R. ili T.R, što ih stavlja u istu ravan sa ljudima koji rade u objektima i lokalima, iako je reč o dijametralno suprotnim uslovima rada i poslovanja. “Mi nemamo uslove da se takmičimo i to je automatski onda jedna nepravedna trka”, zaključuje Praštalo.

Kada je reč o pijacama, fiskalizacije su oslobođeni registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode. Takođe, fiskalne uređaje ne moraju da poseduju delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, dok su fiskalne kase obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 22.03.2022.
Naslov: Redakcija