Zastava Bosne i Hercegovine

OD NAREDNE ŠKOLSKE GODINE NOVI IZBORNI PREDMET PLANINARENJE


Osnovna škola "Nikola Tesla" u Vinči od septembra planira da uvede planinarenje kao novi izborni predmet! Inicijativu je pokrenuo učenik sedmog razreda Đorđe Adamović koji se već godinu i po dana bavi planinarenjem po Srbiji. Ljubav prema planinarenju otkrio je uz majku, a onda je došao na ideju da čar prenese i na drugare i tako predloži svojoj razrednoj novi izborni predmet. Sve je stiglo i do Ministarstva prosvete, osmišljen je kompletan predmet!

- On je sa mnom krenuo na planinarenje, svidelo mu se, a onda je odlučio da pita svoju razrednu da li postoji mogućnost da planinarenje bude izborni predmet kao slobodna nastavna aktivnost. Ja sam donela neke udžbenike razrednoj. Direktor je predlog prihvatio i tako je počela ova lepa priča - kaže za "Blic" Snežana Adamović, majka učenika.

Đorđe je ispričao kako je došao na ideju da planinarenje predloži kao izborni predmet u svojoj školi.

- Prvi put na planinarenje sam otišao prošle godine u martu, kada me je mama naterala. Ja sam mislio da će to biti samo jednom, ali već posle prvog odlaska na planinu, svidelo mi se to iskustvo i od tada na svako dve nedelje, ako imam vremena planinarim. Pošto mi je razredna Dubravka Kostić, inače nastavnica fizičkog, a predaje fizičko i medijsku pismenost, došao sam na ideju da je pitam da li može da planinarenje bude izborni predmet koji bi mogla ona da predaje. Rekla je da bi moglo da bude, ali da prvo mora da razgovara sa direktorom. Ako direktor odobri, biće izborni predmet - kaže Đorđe Adamović, učenik sedmog razreda.

Nastavnica je o predlogu učenika razgovarala sa direktorom škole i direktor je prihvatio predlog i odmah krenuo u razmatranje istog.

Direktor škole, Dragoljub Gačić, održao je sastanak sa članom upravnog odbora Planinarskog saveza Srbije, Zoranom Kontićem, kako bi dogovorili detalje. Nakon tog sastanka organizovano je ogledno planinarenje na Avali 9. juna, koje je privuklo oko 60 roditelja i dece, što je dodatno podstaklo interesovanje za novi predmet.

Potom su predlog poslali Ministarstvu prosvete.

Zoran Kontić član Planinarskog saveza Srbije, rekao je da je Ministarstvo prosvete podržalo je ovu inicijativu i dopustilo školama da uvedu planinarstvo kao dopunski, izborni predmet, prihvativši udžbenik i program za obuku nastavnika.

- Dogovor sa Ministarstvom prosvete je bio da naši ljudi iz Planinarskog saveza Srbije naprave udžbenik za osnovne škole o planinarenju. Udžbenik je uspešno kreiran, odštampan i odobren od strane Ministarstva - rekao je Kontić.

On je dodao da je predviđeno je da deca kroz 36 časova teorije uče o planinarenju, prirodi i bezbednosti u prirodi. Planirano je da praktični deo nastave bude na planinama, poput Avale, Kosmaja, Bukulje, Rudnika i Rajca. Izleti bi bili organizovani vikendom, kako se ne bi remetili nastavni program i ostale predmete. Uz podršku roditelja za troškove prevoza i hrane.

- Deca bi mogla da koriste "hranu iz ranca", što kažemo mi planinari, da ponesu neki sendvič sa sobom, ili da im se organizuje negde neki obrok. To u svakom slučaju ne bi bilo suviše skupo - dodaje on.

On je naglasio da je cilj je da deca steknu praktična znanja o opasnostima u prirodi, ali i da uživaju u druženju sa vršnjacima i nastavnicima.

- Sada sledi izjašnjavanje u kom obimu će se roditelji i deca pokazati interesovanje za ovaj predmet. Nadam se da će odziv biti veliki i da će se ova lepa ideja realizovati - kaže Zoran Kontić.

On je dodao da je u toku priprema obuke za nastavnike koji će raditi sa decom u ovom programu.

- Ministarstvo je donelo odluku da planinarstvo uvrsti u redovan program kao sedmi predmet od naredne školske godine. Predmet planinarstvo je prihvaćen i u jednom broju škola koje su pokazale interesovanje za to - rekao je Kontić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 22.07.2024.
Naslov: Redakcija