Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA DERIVATA NAFTE: Trgovci tvrde da im je poslovanje ugroženo. Traže ukidanje Uredbe i slobodno formiranje cena goriva


“Moguće je preći na tržišno određivanje cena goriva, jer su se cene nafte na svetskim berzama u poslednje vreme stabilizovale na nivou od 100 do 110 dolara po barelu”, ocenjuje viši savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

Trgovci naftnim derivatima u Srbiji ocenili su da bi Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 32/2022, 35/2022 i 46/2022), koja je na snazi do 30. aprila, trebalo ukinuti i dozvoliti slobodno formiranje cena, kako bi se isključila mogućnost nestašica zbog nerentabilnog poslovanja.

“S obzirom na to da su od donošenja Uredbe pod kontrolom samo evrodizel i evropremijum BMB 95, dok se cene premijum goriva slobodno formiraju, smatramo da su se stekli uslovi da se vratimo na stari model, odnosno tržišno određivanje cena”, ističe Savić.

Odličan poznavalac naftnog tržišta i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da je nedeljno utvrđivanje cena goriva neprihvatljivo.

“Pravilo utvrđivanja ograničenih cena naftnih derivata koje se primenjuje od trenutka utvrđivanja Uredbe Vlade Srbije trebalo bi bar preispitati, ukoliko ne postoji mogućnost da se ona ukine”, kaže Atanacković.

On je još ranije izneo svoj stav da je bolje da država utvrđuje velikoprodajnu cenu, pa da se na nju dodaje propisana marža naftnih kompanija.

“Ne postoji razlog da se, bez obzira na nestabilnu energetsku situaciju na svetskom nivou, svake nedelje određuje cena goriva, gde se Naftna industrija Srbije (NIS) ponaša kao monopolista koji na svojim pumpama nakon utvrđivanja cena dodatno spusti tu vrednost za dva-tri dinara”, ističe Atanacković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za agenciju Beta da se to udruženje uvek zalagalo da se formiranje cena prepusti tržištu.

“Još od kada je doneta Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata zalagali smo se da se cene slobodno formiraju na tržištu, umesto da se administrativno uređuju”, naveo je Mićović.

Podsetimo, Vlada je donela Uredbu čija je važnost produžena do 30. aprila, a kojom se svakih sedam dana utvrđuju maksimalne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uz to je ograničena marža maloprodaje na šest dinara, a država je smanjila akcize na 20 odsto.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Stanislav Stanišić, 20.04.2022.
Naslov: Redakcija