Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Uskoro se očekuje usvajanje novog propisa


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izjavila je da je prevencija jedini pravi put za unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, dodavši da je to veoma važno i zbog poboljšanja uslova rada, smanjenja povreda na radu, profesionalnih bolesti i unapređenja produktivnosti i konkurentnosti.

Kisić je, na konferenciji organizovanoj povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, naglasila da je prevencija naročito važna kada su mladi u pitanju, a posebno kod onih koji su u sistemu dualnog obrazovanja.

Ministarka je predočila da je poslodavac dužan da donese akt o proceni rizika za sva radna mesta na kojima učenici obavljaju profesionalnu praksu, praktičnu nastavu i učenje kroz rad u sistemu dualnog obrazovanja.

Ona je navela da su aktivnosti Ministarstva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u proteklom periodu bile usmerene prvenstveno na usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti sa pravnim tekovinama Evropske unije i modernizaciju rada Inspektorata za rad.

Kisić je izrazila zahvalnost v.d. direktorki Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunji Cicmil i v.d. direktoru Inspektorata za rad Milanu Cvetkovu na velikoj energiji, entuzijazmu, znanju i volji koje su usmerili ka poboljšanju bezbednosti i zdravlja na radu.

Do sada je urađeno mnogo na ovom polju, ali uvek postoji prostor za dodatni napredak, sve u cilju da se i dalje smanjuje broj povreda na radu, naglasila je ministarka, izrazivši očekivanje da će novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu uskoro biti usvojen.

Prema njenim rečima, bezbednost i zdravlje na radu ne podrazumeva samo zaštitu zdravlja zaposlenih i očuvanje sredstava za rad, već i povećanje produktivnosti, kvaliteta života, proizvoda i usluga, motivacije za rad, zadovoljstva zaposlenih, što sve vodi i ka povećanju kvaliteta života građana.

Cicmil je rekla da je cilj da se obezbede uslovi koji će u najvećoj mogućoj meri smanjiti mogućnosti nastanka povreda na radu, profesionalnih bolesti i oboljenja nastalih u vezi sa radom i koji će obezbediti pretpostavke za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Uverena sam u to da samo zajedno možemo postići ono što je svima nama i interes, a to je da ostvarimo najviše standarde bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih, dakle smanjenje rizika na najmanju moguću meru, odnosno da učinimo sve da do povreda nikada ne dođe, navela je Cicmil.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je i ove godine obeležilo Evropsku nedelju bezbednosti i zdravlja na radu i pridružilo se kampanji koju vodi Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu pod nazivom “Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje”, sa ciljem da se ukaže na značaj prevencije poremećaja mišićno-skeletnog sistema.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.10.2022.
Naslov: Redakcija