Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Odluka sa 18. sednice Upravnog odbora AKS


Upravni odbor Advokatske komore Srbije na sednici održanoj 05.03.2022., razmatrajući inicijative adv. Tanje Arsić, člana Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, na osnovu člana 66. Zakona o advokaturi I ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US), člana 8., 9. i 33. Statuta Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013) doneo je:

ODLUKU

1. Da Advokatska komora Srbije pokrene odgovarajuće sudske postupke protiv svih udruženja građana koja pružaju pravnu pomoć građanima, a koja su povezana sa advokatima, tako što posreduju između advokata i stranka i učestvuju u nedopuštenom sticanju klijenata od strane advokata – nelojalna konkurencija i kršenju Pravila 18 Kodeksa profesionalne etike advokata ("Sl. glasnik RS", br. 27/2012 i 159/2020 - odluka US).

2. Da Advokatska komora Srbije i advokatske komore u njenom sastavu pokrenu i vode disciplinske postupke protiv advokata koji se koriste nedozvoljenim sredstvima i nedopuštenim sticanjem klijenata od strane advokata – nelojalna konkurencija i kršenju Pravila 18 Kodeksa profesionalne etike advokata.

3. Da predstavnici Advokatske komore Srbije u Radnoj grupi za pripremu teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku predlože ponovno normiranje kolektivne tužbe uz otklanjanje razloga koji su uticali na donošenje Odluke Ustavnog suda 1 Uz – 51/2012 od 23.05.2013. kojom je utvrđena nesaglasnost ranijih odredbi Zakona o parničnom postupku u delu kojim je bio regulisana zaštita kolektivnih prava i interesa građana Srbije, a zbog nepostojanja obrazloženja šta predstavlja kolektivni interes.

4. Da se formiraju radne grupe sa zadatkom da analiziraju i predlože rešenja novih propisa (Zakona o advokaturi i Statuta Advokatske komore Srbije), a posebno radna grupa koja bi obrazložila razloge i načine utvrđivanja numerus clausus prilikom upisa u imenik advokata Advokatske komore Srbije i advokatskih komora u njenom sastavu.

5. Da se sačini Pravilnik o uređenju i sadržini internet stranice advokata, zajedničkih advokatskih kancelarija i advokatskih ortačkih društava u cilju usklađivanja sa propisima o advokaturi (Zakon o advokaturi, Kodeks profesionalne etike advokata).

6. Uputiti pozive advokatskim komorama u sastavu Advokatske komore Srbije da dostave predloge članova Radnih grupa koje će se baviti pitanjima iz tačke 4. i 5. ove odluke.

Izvor: Vebsajt Advokatska komora Srbije, 12.03.2022.
Naslov: Redakcija