Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA ZLATIBORU, OD 26. DO 29. MAJA 2024. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Obrađene teme o radnim odnosima u javnom sektoru, elektronskom fakturisanju, aktuelnosti iz oblasti PDV-a


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava na Zlatiboru, u periodu od 26. do 29. maja, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", drugog dana savetovanja, 27. maja 2024. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora dan je počeo predavanjem Bojane Jakšić Kovačević, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnih časopisa Budžetski instruktor i Pravo u javnom sektoru, koja je izlagala na temu prava na godišnji odmor zaposlenih kod korisnika javnih sredstava (sticanje prava, dužina godišnjeg odmora, srazmerni  godišnji odmor, naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor)

Advokat Ranko Jerković govorio je o položaju i pravima po osnovu rada javnih funkcionera.

Postupanje organa vlasti po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja je bila treća tema za javni sektor, o čemu je govorila Mirela Zozi Jeković, šef Odseka za izveštavanje u Sektoru za izveštavanje i analitičke poslove u službi Poverenika.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održala je Nataša Ćirić, diplomirani pravnik, dugogodišnji rukovodilac u pravnim i opštim poslovima, poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i nekadašnji republički prosvetni inspektor,koja je govorila o Nacionalnom okviru kvalifikacija (NOKS) - razvrstavanje, šifriranje, lista i ekvivalentnost postojećih kvalifikacija - najčešće dileme i rešenja u praksi, kao i o primeni novih pravilnika u osnovnim i srednjim školama - postupanje u vezi sa zaštitom od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja (novi protokol), ocenjivanjem učenika, izvođenjem zaključnih ocena i vaspitno-disciplinskom odgovornošću učenika.

Za učesnike iz privatnog sektora dan je počeo predavanjem Olice Pješčića, pomoćnika glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa  “Poresko-računovodstveni instruktor”, na temu tržišne vrednosti kao osnovice za obračun PDV kod prometa dobara i usluga povezanom licu - pravila povezanosti, način utvrđivanja tržišne vrednosti i pravila izdavanja računa.

Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", održao je predavanje o internom obračunu PDV po osnovu prometa koji vrše strana lica i evidentiranju internog obračuna u Pojedinačnoj evidenciji PDV - pitanja iz prakse.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održale su Tatjana Orlović, Odgovorni urednik izdanja časopisa “Pravo u privredi i pravosuđu” i Suzana Kostić, Odgovorni urednik izdanja časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, koje su izlagale na teme pravni osnov angažovanja, sa osvrtom na prava i obaveze direktora u radnom odnosu ili van radnog odnosa i poreski tretman ugovorene naknade i naknade troškova direktora angažovanog van radnog odnosa.


Izvor: Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 27.05.2024.