Zastava Bosne i Hercegovine

U BEOGRADU ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU IZMENA SETA PRAVOSUDNIH ZAKONA


U organizaciji Ministarstva pravde RS, Evropske unije i Saveta Evrope u Beogradu je, 27.9.2022. godine, održana poslednja po redu Prezentacija nacrta sudskih i tužilačkih zakona u okviru Programa podrške implementaciji sudske reforme u Srbiji. Do sada su prezentacije održane i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Javna rasprava je otvorena o radnim verzijiama Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o Visokom savetu tužilaštva i radnoj verziji Zakona o javnom tužilaštvu. Javnu raspravu je otvorila ministarka Maja Popović je između ostalog istakla da su građani, podrškom ustavnim promenama, osnažili temelje vladavine prava i pravne sigurnosti i time stvorili uslove za uspešniju zaštitu ljudskih prava, ekonomski razvoj države i jačanje njenih demokratskih kapaciteta.

Ministarka je tom prilikom naglasila kako uprkos tome što je bila izložena pritiscima pojedinih nevladinih organizacija i udruženja, da njihovi predstavnici i rukovodstva uđu u sastav radnih grupa, kod odlučivanja o izboru članova rukovodila se isključivo kriterijumima stručnosti, profesionalnosti i integriteta.

Novim normativnim aktima Visoki savet sudstva je definisan kao nezavisan državni organ koji obezbeđuje i jemči nezavisnost suda, sudije, predsednika suda i sudije porotnika, dok je Visoki savet tužilaštva definisan kao samostalan državni organ koji obezbeđuje i jemči samostalnost javnog tužilaštva, Vrhovnog javnog tužioca, glavnog javnog tužioca i javnog tužioca. Ovim organima je, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz oktobra i decembra prošle godine, garantovana budžetska samostalnost, pa će moći direktno da predlažu sredstva za svoj rad, kao i plate nosilaca sudijske i javnotužilačke funkcije. Ovim organima su, u skladu sa Ustavom, poverene i nove, znatno veće nadležnosti ‒ izbor svih sudija i predsednika sudova, javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca, kao i predlaganje kandidata za izbor Vrhovnog javnog tužioca.

Prisutnima su se obratile predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, kao i šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre, koji je istakao da su reforme u oblasti pravosuđa ključni korak na evropskom putu Srbije, od koga će veliku korist imati i država Srbija i njeni građani.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Nebojša Otović, 27.9.2022.