Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Donete odluke o lokalnim administrativnim taksama i ograničenoj visini stope poreza na imovinu


Odbornici Skupštine grada usvojili su nekoliko važnih planskih akata. Preciznije, usvojeni su Plan detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske (IMT), Izmene i dopune Plana detaljne regulacije prostorne celine između ulica Gospodara Vučića, Grčića Milenka i Ustaničke na opštini Voždovac, kao i za blok između ulica Rada Končara, Banjalučke, Todora Dukina i Vojvode Prijezde. Takođe, donete su i odluke o izradi Plana detaljne regulacije bloka između Skadarske, Petra Kočića, Žarka Miladinovića i Tošinog bunara, dela Višnjičke banje između ulica Despotovačke, Darinke Jevrić, Draginje Adamović i Nedeljka Košanina, prostora između ulica Aleksandra Bugarskog, Lazara Trifunovića i spoljne magistralne tangente (CMT), kao i za područje između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Borske i naselja Miljakovac. Gradski odbornici usvojili su i Odluku o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije područja između ulica Pančine, Svetog Nikole, Trnavske, istočne katastarske parcele i Ulice Veljka Dugoševića.

Glavni urbanista Marko Stojčić obrazlagao je na sednici Skupštine grada predložene odluke koje se tiču izrade planova detaljne regulacije, odnosno izmene postojećih planova na određenim lokacijama.

- Kada govorimo o Planu detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, mislimo na kompleks uz nekadašnju fabriku “IMT”. Taj deo grada se u poslednjih desetak godina razvijao bez plana detaljne regulacije, pa smo došli u situaciju da je njegova izrada neophodna kako bi se preostali broj parcela razvio na pravi način. Imali smo izvesne “anomalije” jer se taj prostor razvijao prema Planu generalne regulacije, koji nije dovoljno dobro razradio ovaj prostor. Ovo je možda i poslednji prostor u Novom Beogradu gde može da bude izgrađeno nešto značajno i to u centralnom delu opštine. Kada je reč o Planu detaljne regulacije bloka između Skadarske, Petra Kočića, Žarka Miladinovića i Tošinog bunara u opštini Zemun, radi se o korekciji saobraćajnog rešenja. Naime, u tom delu grada imamo veoma intenzivan saobraćaj, a nedovoljno razvijenu saobraćajnu mrežu. Zbog toga je tema ovog plana proširenje Skadarske ulice u cilju boljeg saobraćajnog funkcionisanja - rekao je Stojčić.

Govoreći o planovima detaljne regulacije dela Višnjičke banje i dela opštine Zvezdara, Stojčić je rekao da su ove dve zone na dnevnom redu jer nisu regulisane, a da bi se bilo šta gradilo u navedenim zonama, zakonski je potrebna izrada takvog plana.

- Plan detaljne regulacije područja između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Borske i naselja Miljakovac odnosi se na nekadašnji kompleks Industrije motora Rakovica. Taj kompleks je već duže vreme van važnije funkcije za Grad Beograd ili Republiku, a u međuvremenu je privatizovan. Novi vlasnici imaju ideju da na tom mestu naprave novi “centar” opštine Rakovica, a zaista postoje elementi koji ukazuju na to da je na tom prostoru moguće, osim komercijalnih sadržaja, izgraditi i određene javne sadržaje - dodao je Stojčić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmeni Odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i Odluku o dopuni Odluke o visini stope poreza na imovinu.

U objedinjenoj raspravi usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu.

Predloge odluka obrazložila je Katarina Čubrić, vršilac dužnosti sekretara za finansije Grada Beograda. Istakla je da se po Predlogu odluke o lokalnim administrativnim taksama usklađuje taksena tarifa sa rastom indeksa potrošačkih cena u periodu od jula 2021. godine do juna 2022. godine. Objasnila je da su administrativne takse usklađenje sa rastom indeksa potrošačkih cena za 11,9 odsto.

Kada je reč o Predlogu odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, Čubrićeva je istakla da se prilikom njenog utvrđivanja primenjuju zone, a u skladu sa cenama ostvarenim u prometu za period od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine.

- Grad je u cilju optimalnijeg fiskalnog opterećenja građana posebnom odlukom propisao da porez na imovinu za obveznike koji ne vode poslovne knjige, odnosno za fizička lica za 2023. godinu ne može biti uvećan za više od pet odsto u odnosu na poresku obavezu za istu nepokretnost za 2022. godinu - navela je Čubrićeva.

U objedinjenoj raspravi odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmenama Odluke o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je dodao da je prihod Grada Beograda od poreza na imovinu oko 460 miliona dinara, koji će u narednoj godini biti uvećan za 23 miliona dinara.

- Upravo smanjenje indeksa opterećenosti zona koje su po obodima grada pružaju mogućnost da se izgrade veliki kompleksi i blokovi za stanovanje, a koji će biti na raspolaganju građanima koji nemaju početni kapital za kupovinu stana - istakao je Čučković.

Skupština Grada Beograda je u nastavku sednice usvojila Odluku o dopunama Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, Odluku o dopunama Odluke o komunalnom redu, Odluku o izmeni Odluke o komunalnoj inspekciji, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o uniformi i oznakama komunalnih milicionara. Takođe, usvojena je i Odluka o izmenama Odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Odbornici Skupštine grada usvojili su više odluka i rešenja koji regulišu tehnička pitanja u funkcionisanju više javnih gradskih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

U objedinjenoj raspravi usvojen je Predlog odluke o dopuni Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica “Beogradski park”. Takođe, usvojen je i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut Javnog komunalnog preduzeća “Beogradski park”.

Odbornici su dali saglasnost na Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut Javnog komunalnog preduzeća za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu “Naplata prevozne usluge Beograd”.

Usvojena je Odluka o izmeni Odluke o promeni osnivačkog akta ustanove socijalne zaštite “Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju”, a takođe i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut Pozorišta KPGT.

Odbornici su na kraju petog zasedanja usvojili Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Rebalans programa poslovanja za 2022. godinu Javnog komunalnog preduzeća GSP “Beograd”, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli dobiti iz 2021. godine za više javnih gradskih preduzeća, privrednih društava i sportskih centara. Takođe, usvojili su i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju akustičnih zona na teritoriji grada Beograda.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 25.10.2022.
Naslov: Redakcija