Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Po rešenjima Poverenika najčešće ne postupaju Grad Beograd i Ministarstvo zaštite životne sredine


Grad Beograd i Ministarstvo zaštite životne sredine najčešće ne postupaju po rešenjima koja donese Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti, kaže Poverenik Milan Marinović.

U toku 2021. godine i u prvih šest meseci 2022. godine gradska uprava Beograda čak 24 puta nije postupila po rešenju poverenika, a Ministarstvo zaštite životne sredine 24 puta.

Poverenik donosi rešenja nakon žalbi građana da institucije nisu žele da im dostave informacije od javnog značaja.

Institucija Poverenika je do početka 2021. godine primio blizu 6.500 žalbi u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Najviše žalbi Povereniku izjavljeno je protiv lokalnih javnih preduzeća (1477), zatim protiv gradskih i opštinskih organa i mesnih zajednica (1452), ministarstava (922) i pravosudnih organa (713).

Kada je reč o "svetlim primerima" i onim koji jedva ispunjavaju minimum otvorenosti, ovde možemo govoriti samo o pojedinačnim organima vlasti, objašnjava Marinović.

"Iako protiv njih ima priličan broj žalbi Povereniku, kao svetle primere možemo navesti MUP i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. S obzirom na informacije kojima raspolažu ovi organi, na njihove adrese stiže veliki broj zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od strane građana i medija, po kojima u najvećem broju postupaju u zakonskom roku", kaže Marinović.

Takođe, na tu listu mogu se upisati i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republički sekretarijat za zakonodavstvo i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, dodaje Poverenik.

"Na lokalnom nivou su to gradovi Subotica, Novi Pazar, opštine Ub, Lajkovac, Bajina Bašta, Soko Banja, Ivanjica, Crna Trava i dr. Takođe, treba navesti i pokrajinske organe kao svetle primere, jer postupaju u zakonskom roku po zahtevima za pristup informacijama i redovno dostavljaju godišnje izveštaje Povereniku. Protiv pokrajinskih sekretarijata je, u navedenom periodu, izjavljeno samo 18 žalbi Povereniku", ističe Marinović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 27.07.2022.
Naslov: Redakcija