Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA USAGLAŠENOSTI PREDMETA OD DRAGOCENIH METALA NA OSNOVU PROPISANE DOKUMENTACIJE: Pravilnik stupa na snagu 30. jula 2022. godine


Ministar privrede doneo je novi Pravilnik o načinu utvrđivanja usaglašenosti predmeta od dragocenih metala na osnovu propisane dokumentacije ("Sl. glasnik RS", br. 82/2022 - dalje: Pravilnik). Dragoceni metali su platina, zlato, paladijum i srebro.

Pravilnik će stupiti na snagu 30. jula 2022. godine.

Kako se navodi u novom Pravilniku, proizvođač treba da u pisanoj formi obavesti Direkciju za mere i dragocene metale da će usaglašenost predmeta vršiti na ovaj način, zatim od Direkcije pribavlja dokaz o stepenu finoće legure dragocenog metala od koje izrađuje predmete, a potom izrađuje i čuva propisanu dokumentaciju.

Da bi pribavio dokaz o stepenu finoće legure dragocenog metala, proizvođač treba da podnese zahtev Direkciji koji sadrži podatke o podnosiocu zahteva, osobi za kontakt, kao o leguri (masa, vrsta legure i pretpostavljena finoća).

Uz zahtev se, piše u Pravilniku, dostavlja legura koja mora biti u celovitom odlivku, kao i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi u skladu sa zakonom. Dokaz o stepenu finoće legure Direkcija izdaje u formi izveštaja o ispitivanju.

Legura dragocenog metala je čvrsta homogena smeša koju čini najmanje jedan dragoceni metal i jedan ili više drugih metala.

Direkcija treba da u evidenciju znakova proizvođača, uvoznika, odnosno zastupnika proizvođača predmeta od dragocenih metala, unese podatak o tome da taj proizvođač "dokazuje usaglašenost predmeta sa propisanim zahtevima na osnovu propisane dokumentacije". O unosu podataka dostavlja pisano obaveštenje proizvođaču.

"Usaglašenost predmeta sa propisanim zahtevima na osnovu propisane dokumentacije potvrđuje se tako što proizvođač označava svojim znakom proizvođača i oznakom finoće predmet koji prati kopija pisanog obaveštenja", piše u Pravilniku.

Proizvođač je privredni subjekat koji je registrovan u Srbiji i kome je Direkcija za mere i dragocene metale izdala rešenje o znaku proizvođača, piše u Zakonu o predmetima od dragocenih metala ("Sl. glasnik RS", br. 47/2021).

Novi Zakon o predmetima od dragocenih metala je u Srbiji donet 2021. godine.

Zakon je, između ostalog, doneo novinu da se otkupom predmeta od dragocenih metala i njihovih delova mogu baviti samo "otkupljivači" firme registrovane u APR-u i upisane u javni registar kod Direkcije za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede.

U registru otkupljivača predmeta od dragocenih metala trenutno su 634 firme, vidi se iz dokumenta na sajtu Direkcije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 26.07.2022.
Naslov: Redakcija