Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI SET PRAVOSUDNIH ZAKONA: Nakon što radne grupe finalizuju radne verzije, dokumenti će biti poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji i otpočeće sprovođenje sveobuhvatne javne rasprave


Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović poručila je, na sastanku sa šefom Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom, da ovo ministarstvo na transparentan i inkluzivan način sprovodi postupak izrade seta pravosudnih zakona.

Popović je istakla da tome značajno doprinosi i proces konsultacija sa izvestiocima Venecijanske komisije, sa kojima je u dosadašnjem radu ostvarena odlična saradnja.

Ona je objasnila da će, nakon što radne grupe finalizuju rad na izradi pravosudnih zakona, radne verzije biti poslate na mišljenje Venecijanskoj komisiji i otpočeće sprovođenje sveobuhvatne javne rasprave.

Ministarka je upoznala Flesenkempera sa rezultatima u oblasti reforme pravosuđa, kao i planiranim daljim aktivnostima u cilju usklađivanja normativnih rešenja sa promenama Ustava u roku koji je predviđen Ustavnim zakonom.

Zahvalivši se na podršci koju Savet Evrope pruža Srbiji, Popović je naglasila da se jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnih tužilaca ne može ostvariti bez donošenja kvalitetnih pravosudnih zakona.

Flesenkemper je istakao da je Savet Evrope partner Srbiji u ovom procesu, i izrazio spremnost da se i u budućnosti nastavi saradnja na visokom nivou radi jačanja vladavine prava.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.08.2022.
Naslov: Redakcija