Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALNA PLATFORMA “MOJA PRVA PLATA” SPAJA POSLODAVCE I KANDIDATE ZA POSAO


Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da digitalna platforma mojaprvaplata.gov.rs predstavlja mesto susreta firmi i kandidata koji se prijavljuju za program podsticanja zapošljavanja mladih.

Jovanović je naveo da se na portalu mogu pronaći sve neophodne informacije i koja su to oglašena mesta koja firme traže, dodavši da su uslovi za kandidate da budu mlađi od 30 godina, da nemaju radno iskustvo i da imaju završenu ili srednju školu ili fakultet.

On je ukazao na to da je u ponedeljak, 22. avgusta, počela prijava firmi za program "Moja prva plata", koja će trajati do 22. septembra, dok se nezaposleni kandidati mogu prijaviti na tom portalu od 3. oktobra do kraja tog meseca.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da zaposleni rade devet meseci u firmama koje odaberu, a poslodavci treba da obezbede mentore koji će uputiti mlade u posao.

Direktor Kancelarije je istakao da država izdvaja od 30.000 dinara za plate onih sa visokim obrazovanjem, odnosno 25.000 dinara za osobe sa srednjom stručnom spremom, a da je na poslodavcima da povećaju taj iznos.

Uglavnom se poslodavci opredeljuju da povećaju taj iznos, što je dobar način da nađu kadrove na tržištu, napomenuo je Jovanović i dodao da se iznos koji država subvencioniše direktno uplaćuje kandidatima na račun svakog meseca preko Banke Poštanska štedionica.

On je istakao da su pozitivna iskustva zaposlenih koji su prošli kroz prvi i drugi krug pomenutog programa i da je više od 42 odsto ljudi ostalo da radi u firmama u kojima su sticali iskustvo.

Direktor Kancelarije je uputio poziv svim kandidatima da redovno posećuju portal mojaprvaplata.gov.rs kako bi dobili sve potrebne informacije o radnim mestima na koja mogu da se prijave.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.08.2022.
Naslov: Redakcija