Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Profesionalni vozači ne mogu da voze duže od devet sati


Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je da, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 - dr. zakon – dalje: Zakon), profesionalni vozači ne mogu da voze duže od devet sati i da su u obavezi da posle prva četiri i po sata prave pauzu od najmanje 45 minuta.

Agencija u saopštenju navodi i da je prema tom Zakonu, pri organizovanom prevozu dece, propisana brzina autobusa ograničena na 70 kilometara, a na auto-putu na 90.

Profesionalni vozač koji upravlja autobusom mora da nosi sa sobom fotokopiju lekarskog uverenja o sposobnosti, koje nije starije od godinu dana, kao i da ima dokaz o aktivnosti za tekući dan i prethodnih 28 dana. Osim toga, i dokaz da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio odmor u trajanju od najmanje 11 časova. Da bi vršio organizovani prevoz dece, vozač mora da ima najmanje 27 godina i stečenu početnu kvalifikaciju, odnosno periodičnu obuku, koju dokazuje posedovanjem kvalifikacione kartice.

Vozač je i u obavezi da poseduje lekarsko uverenje da je zdravstveno sposoban, koje ne može biti starije od tri godine, a kod organizovanog prevoza dece ne starije od godinu dana.

Navode i da se po Zakonu obavljanje organizovanog prevoza dece vrši autobusom koji poseduje potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana, osim u slučaju novoproizvedenog autobusa kojem od datuma prve registracije u Srbiji nije proteklo više od dve godine, te ne mora posedovati ovu potvrdu.

U saopštenju se podseća i da policijski službenik vrši kontrolu uslova i alkotestiranje vozača neposredno pre otpočinjanja organizovanog prevoza dece.

Ukoliko posumnja na tehničku ispravnost autobusa, vozilo se upućuje na kontrolni tehnički pregled, a ako se utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Navode i da je potrebno da uz grupu do 30 dece bude prisutan najmanje jedan grupni pratilac u saobraćaju, dok je za veću grupu potrebno da budu prisutna najmanje dva grupna pratioca.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 25.08.2022.
Naslov: Redakcija